Chytré prázdniny i celý rok. Na akce k vyzdvižení přírodních věd a techniky půjdou tři miliony korun

Vědci. Planety. Roboti. Mendel. Astronauti. Celkem 10 akcí zaměřených na zvýšení zájmu o přírodní vědy, techniku, technologie a matematiku se uskuteční v Brně a okolí díky projektu Jihomoravský kraj fandí vědě. Hvězdárna a planetárium Brno na ně dostane dotaci 3 miliony korun z krajského rozpočtu, její poskytnutí dnes schválilo Brno v roli zřizovatele této populárně-vědecké instituce.


Projekt Jihomoravský kraj fandí vědě 2021, jehož realizaci a financování schválilo Zastupitelstvo Jihomoravského kraje 24. června 2021, je komplexním programem na podporu řady populárně-vědeckých aktivit v regionu. Koordinátorem je Hvězdárna a planetárium Brno, na organizaci spolupracuje několik desítek populárně-vědeckých, akademických nebo univerzitních institucí. Významnou součástí projektu je i networking všech organizátorů a jejich vzájemná podpora, která zapadá do Regionální inovační strategie JMK. 

„Jsou to dobře investované tři miliony. Věda a technologie jsou klíčem k dalšímu rozvoji kraje. Tento projekt má za cíl přiblížit vědu lidem, propojit veřejnost, odborníky a firmy, aby o sobě věděli. Když se pak budou v životě rozhodovat, co dál dělat, může být věda jejich jasná volba. A to má smysl pro nás všechny,“ nastínil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Město Brno a Jihomoravský kraj jsou regionem špičkové vědy a techniky. Připomeňme v mezinárodních kruzích respektovaný institut CEITEC, výzkumné centrum RECETOX, Ústav výzkumu globální změny Czech Globe, širokou škálu univerzit a další instituce. Vědecká kariéra ale nezačíná na vysoké škole. Cestu k matematice, fyzice, přírodovědě či chemii je třeba ukázat už malým dětem. Především na ně a jejich rodiče cílí popularizační aktivity městem zřizované hvězdárny, z městského rozpočtu podporovaného science centra VIDA! a jejich partnerů z vědeckého, výzkumného a akademického sektoru,“ doplnil náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

V létě dostaly jihomoravské základní školy pro své žáky brožuru s volnými vstupenkami např. do Archeoparku Pavlov, VIDA! science centra nebo Zoo Brno v rámci projektu Chytré prázdniny. S planetou Mars, Zemí a Měsícem se lze blíže seznámit o prázdninách 2021 při Festivalu planet v okolí brněnské hvězdárny. V září se bude konat oblíbený Festival vědy a na říjen je plánován festival Prototyp. V listopadu bude VIDA! hostit přehlídku kutilství a chytrých nápadů Bastlfest. Průběžně v roce 2021 mohou lidé v rámci projektu Svedu vědu zhlédnout videoreportáže z terénu, které na příbězích konkrétních vědců a jejich projektů představí špičkový vědecký výzkum. V příštím roce se díky dotaci 3 miliony korun dále uskuteční Robotiáda, Brno Space Days a pozorování městské přírody Poznej brněnskou džungli. Během roku 2021 a 2022 pak Brno čeká velká oslava 200. narozenin Gregora Johanna Mendela, rozprostřená do desítek akcí. Hvězdárna a planetárium Brno v souvislosti s tímto výročím vydává lifestylový magazín MENDEL a také spolupracuje s časopisem National Geographic na outdoorové výstavě.

„Tyto aktivity jsou založeny na interaktivním a hravém přístupu k návštěvníkům, vedou k samostatnému experimentování a objevování základních zákonů vědy a techniky, popřípadě hravou formou rozvíjí již nabyté znalosti a dovednosti. Podmínkou je, že se jedná o aktivity s prověřenou a úspěšnou historií, na kterých se podílí více populárně-vědeckých institucí, nikoli účelově vznikající akce,“ podotkl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Jihomoravský kraj fandí vědě 2021 je pokračováním stejnojmenných projektů z roku 2018 (tehdy podpořené akce navštívilo 31 600 návštěvníků), 2019 (41 570 návštěvníků) a 2020 (29 000 návštěvníků, i přes covidové restrikce). Krajské finanční prostředky budou použity na propagaci a služby spojené s pořádáním dané akce, eventuálně na její další rozvoj.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 21.07.2021 09:56




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy