Ceny vstupného na jižní Moravě stoupají

Jižní Morava zvyšuje vstupné na zámky a hrady pod správou Národního památkového ústavu. Zdražení je způsobeno náklady na energii, služby, údržbu a mzdy. Návštěvníci však získají nové atrakce, jako zahrady a obnovená křídla zámků.


Poplatky za vstupné na objekty pod správou Národního památkového ústavu v kraji po dvou letech narostou, jež zahrnují zámky a hrady, s výjimkou zámku Kunštát na Blanensku. Výše vstupného rychle stoupá, se zvyšování o dvacet korun na většině míst, hradu Bítov, a zámku Bučovice o čtyřicet korun, zatímco v Lednici se cena zvýší nejvýrazněji, konkrétně o šedesát korun.

Podle hlavní kastelánky lednických, Ivany Holáskové, toto nepohodlné zvýšení cen je způsobeno nejen rostoucími náklady na energii, ale také celkovým zvýšením cen služeb, nákladů na údržbu a provoz, a rovněž na mzdy. Je docela jasné, že se tato situace nemá lidem líbit, avšak kastelánka Holásková ujistila, že z tohoto zdražení budou mít návštěvníci užitek.

Jelikož jihomoravské státní památky ve většině otevírají své brány ještě před svátky, turisté mohou očekávat velikonoční výzdobu v interiéru hlavního okruhu. Mají také možnost sledovat přípravu velikonočních pokrmů s ukázkou vaření na kachlovém sporáku a krbovém ohništi. Mimo to jsou k ochutnání jídla, nádivka nebo buchty s tvarohem a povidly.

Zahrady Lysického zámku v novém hávu otevřou po dvou letech rozsáhlé rekonstrukce. Návštěvníci se mohou podívat do obnovené fůrkovny z roku 1835, jediné dochované v Česku a prozkoumat výzdobu z terakoty, plastik a lemovky. Další pivko volání pro turisty se znají v obnovených zahradách zámku Rájec nad Svitavou, které budou domácím místem pro řadu akcí během roku, včetně degustace vín.

Nemůžeme minout zámek v Uherčicích, 'popelkou Znojemska', kde se otevře východní křídlo, jež dosud nebylo přístupné veřejnosti. To prošlo náročnou opravou, a je nyní připraveno na prohlídku s historickým nábytkem podle dobových fotografií.

Jestliže se vám nechce čekat, některé památky, jako je zámek ve Valticích, jsou již otevřené. Zde doporučujeme navštívit umělou jeskyni grottu, kde letos nabídne prohlídku technického zázemí včetně výstavy zkamenělin.

Pro milovníky historie je tu barokní zámek ve Slavkově u Brna, který tradičně zavírá až v prosinci a patří tak mezi památky s nejdelší sezónou v Česku. Nedávno otevřel své brány pro prohlídku s ukázkami empírové módy a pokrmů podle dobových receptur.

Díky soukromým mecenášům se povedlo restaurovat několik zajímavých kusů ze sbírek zámku Rájec nad Svitavou, jako například reprezentativní olejomalbu kněžny Leopoldiny ze Salm-Reifferscheidt-Krautheimu. s grácií a elegancí, je na jihu Moravy nyní mnohé obdivovat a prozkoumávat, stačí se jen podívat.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy