Brno získalo ocenění za integraci cizinců, zkušenosti sdílí s dalšími městy a obcemi

S oceněním města Brna za podporu integrace na municipální úrovni, ale především s dobrým pocitem, že mohli předat své zkušenosti městům, obcím a neziskovým organizacím, odjížděli zástupci magistrátního Odboru sociální péče z Prahy, kde se v úterý účastnili konference pořádané Ministerstvem vnitra a Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).


„V rámci odpolední panelové diskuse naši zástupci nejdříve několika desítkám účastníků představili systém integrace cizinců v Brně, který rozvíjíme již od roku 2017, a následně odpovídali na dotazy z auditoria. Měli tak příležitost sdílet zkušenosti se zvládnutím pomoci 20 000 lidí z Ukrajiny a jejich začleňování, informace o způsobu spolupráce s neziskovým sektorem včetně finanční účasti města nebo o činnosti interkulturních pracovníků,“ uvedl náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl a dodal: „Setkání opět ukázalo, jak je Brno v integraci úspěšné. Potvrdil to zájem ze strany menších měst a obcí v diskusi, pro které šlo o velkou pomoc a podporu, i vyjádření zástupců Ministerstva vnitra, že je naše město v integraci prakticky nejdál.“

Panelové diskuse se kromě Brna zúčastnili zástupci Hradce Králové a Starého Plzence, byli tedy pozváni zástupci různě velkých měst. Na programu konference „Integrace na lokální úrovni a role obcí v integračním procesu“ byla i další témata související s touto problematikou: mechanismy státní podpory v ČR, pohled a zkušenosti uprchlíků z Ukrajiny nebo prezentace výsledků výzkumu UNHCR.

Ten se zaměřoval na identifikaci nejdůležitějších potřeb ukrajinských uprchlíků v různých oblastech jejich života, jako jsou bezpečnost, zdraví, bydlení, vzdělávání, v zemích poskytujících dočasnou ochranu. Získaná data tak mohou obcím a dalším aktérům integrace napomoci v dalším plánování a implementaci opatření v jejich integračním procesu.

Zdroj: TZ CosedejeBrno.cz

Foto: Nataliya Vaitkevich / Pexels.com


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.12.2023 11:58




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy