Atraktivní kanceláře mimo Prahu lákají do krajských měst

Regionální kancelářské trhy v Brně a Ostravě lákají investory díky nižším nákladům a vysoké kvalitě prostor. Studie společnosti Colliers ukazuje, že poptávka v těchto městech roste, například o 43 % v Brně a 127 % v Ostravě.


Regionální kancelářský trh v České republice stále více proráží do povědomí jak domácích, tak zahraničních investorů. Alternativa k drahým kancelářským prostorům v Praze totiž nabízí příležitosti pro ty, kdo hledají nižší náklady a přitom nechtějí ustoupit od kvality. Jak naznačuje nejnovější studie od společnosti Colliers - předního poskytovatele profesionálních služeb v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic - zájem o regionální kancelářské prostory v ČR roste.

Podle Colliers například Brno a Ostrava vynikají mezi městy s výrazným nárůstem poptávky po kancelářských prostorech - o 43 %, respektive o masivních 127 %. Tento trend je způsoben řadou faktorů, včetně nižších cen pronájmu, které jsou srovnatelné s Prahou na třetinu až polovinu. Dalším lákavým aspektem je rostoucí nabídka servisovaných kanceláří, které odpovídají na moderní výzvy jako je hybridní práce a modely hub & spoke nebo flex & core.

K oblibě regionálních kancelářských trhů přispívá také lepší dostupnost prostor. 'Brno představuje po Praze druhý největší kancelářský trh v zemi. A díky své poloze, dopravnímu napojení, nižším cenám a stabilní a přiměřené výstavbě nových kancelářských prostor má velmi dobré šance přilákat nové nájemce nebo značky, které chtějí v ČR dále expandovat,' uvádí Josef Stanko, senior analytik ze společnosti Colliers.

Společnost Colliers také upozorňuje na skutečnost, že tento dlouhodobý růst je způsoben výrazným, ale nepřetržitým rozvojem místního moderního kancelářského trhu, který ovšem není tak rychle absorbován. Celkový objem nové výstavby v roce 2023 byl přibližně 26 100 metrů čtverečních, což je jen mírně pod pětiletým průměrem.

V Ostravě je moderní kancelářský trh již několik let stabilní. Zároveň je tu vysoký potenciál pro další rozvoj, zejména v oblasti servisovaných kanceláří. Značka Clubco společnosti CTP se zde například již výrazně etablovala.

Konečně, stojí za zmínku skutečnost, že je tu rostoucí poptávka, ale nižší cena. 'Nájemné v Brně zatím neroste tak rychle. Podle našeho názoru se prime nájemné pohybuje v rozmezí 14,00 až 14,50 EUR,' říká Josef Stanko. Z toho všeho vyplývá, že regionální kancelářský trh v ČR je atraktivní oblastí pro investory a podnikatelé by měli zvážit jeho příležitosti pro svůj další rozvoj.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vila Tugendhat

Hlavní zprávy