Revitalizace nároží Šumavské a Kounicovy prošla první etapou, už nyní je v prostoru patrná změna k lepšímu

0

brno, brno střed, šumavská ulice, kounicova ulice


Nároží ulic Šumavské a Kounicovy prošlo od března do konce června první částí úprav. Sjednotil se povrch, zmizely nevzhledné stánky, naopak přibyly stromy s možností posezení v jejich stínu. V druhé etapě zde přibude výtah, podzemní kontejnery na tříděný odpad i další sadové úpravy a nové řešení parkování. Druhá etapa je nyní v projektové fázi.

„V první etapě nahradili dělníci asfaltovou plochu dlážděním, povrchy se sjednotily, zmizely nevzhledné stánky, a naopak přibyly čtyři stromy s kruhovými lavičkami, odpadkové koše i stojany na kola. Celý prostor je bezbariérový,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Aktuálně jsou veškeré činnosti první etapy dokončené a připravuje se druhá.

V druhé etapě revitalizace se úpravy dokončí. V plánu je například úprava a změna organizace parkoviště na Šumavské, kde bude 19 parkovacích stání včetně míst vyhrazených pro imobilní. Nově bude také řešený systém vjezdu a výjezdu na parkoviště. Řidiči budou vjíždět i vyjíždět do ulice Sevřená, čímž se předejde nebezpečným situacím, které doposud vznikaly při vyjíždění přímo do křižovatky Šumavské a Kounicovy. „Podél chodníku mezi kolmými stáními bude osázeno vzrostlé stromořadí tvořené čtyřmi okrasnými třešněmi. Podélná stání budou čtyři podél Šumavské. U vjezdu a výjezdu z parkoviště budou tři podzemní kontejnery na tříděný odpad,“ popsal radní pro oblast územního plánování Petr Bořecký.

Jednou z výrazných změn, jež přinese nadcházející etapa revitalizace, je stavba výtahu, který lidi vyveze na terasu u budovy brněnského magistrátu. Po bočních stranách se bude pnout sedm popínavých rostlin. Ty časem výtahovou stěnu zakryjí.

Projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení, která se týká druhé etapy, je momentálně ve schvalovacím procesu. Celkové náklady za revitalizaci prostoru provedené v první etapě včetně uvedeného navýšení jsou necelých 10 milionů korun bez DPH. Hrubý odhad zahájení stavebních prací na druhé etapě je v polovině roku 2024.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář