Oslavy Mendelových 200. narozenin s koncem roku neutichly

0

brno, brno střed, george johnn mendel


Významná výročí lze při troše snahy najít pro každý rok. Některá jsou ale tak výjimečná, že se jejich připomínky do jednoho roku ani nevejdou.

„Kulaté výročí, které se zopakuje až za sto let, jsme maximálně využili. Nejenže proběhly různé akce, které oslavovaly a připomínaly odkaz otce genetiky, ale – a z toho mám obzvlášť radost – podařilo se veřejnost motivovat k tomu, aby se zapojila aktivně. Díky minigrantům, které jsme opakovaně vypsali, vzniklo v posledních dvou letech mnoho zajímavých projektů či výrobků,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Žadatel o tuto podporu v maximální výši 50 tisíc korun měl za úkol přijít s myšlenkou, jak poutavě ocenit Mendelovu životní dráhu. Ve výsledku vzniklo 27 zajímavých nápadů z oblastí všeho druhu. „Díky podpoře od města se tak například do Augustiniánského opatství dostala replika meteorologické budky, která do značné míry připomíná přístroje, s nimiž pracoval sám slavný genetik. O kousek dál se na zahrádce kavárny tyčí v letních měsících slunečníky s motivy hrachových lusků, tedy plodiny, která se stala symbolem zkoumání dědičnosti. V naší gastrometropoli ale samozřejmě nezůstali pozadu ani barmani nebo cukráři. Nový speciální koktejl se dokonce ukázal na prestižní mezinárodní barmanské soutěži, k dostání byla zelená hrášková cukrová vata, sušenky s polevou v podobě Mendelových brýlí nebo hrášková zmrzlina,“ doplnila primátorka.

Některé produkty z minigrantů Mendel budou prezentovány na nové výstavě v Urban centru, dostupné od 19. července do 8. září. Výstavní panely připomenou rekonstrukci Mendlova náměstí včetně sochy Hrachovina, otevření skleníku i stezky po stopách vědcova působení v Brně nebo festival a mezinárodní vědeckou konferenci. Ve fyzické podobě tu budou přítomny knihy a další propagační předměty, dynamiku expozici dodají videa z jednotlivých aktivit. Kromě akcí a událostí, které Brno provázely po celou dobu oslav výročí v roce 2022, pozve výstava i na ty, které na nás ještě čekají v tomto roce.

Urban centrum na Staré radnici je otevřeno od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin s polední pauzou mezi 12. a 13., vstup je zdarma.

Tento týden navíc startuje už osmý ročník multižánrového Mendel festivalu. Akce, která se letos uskuteční 16.–23. července, nabídne bohatý hudební program, kterému vévodí koncert světoznámé francouzské skupiny Gipsy Kings. Součástí festivalu jsou ovšem i populárně-vědecké přednášky v nově obnoveném Mendelově skleníku a doprovodný program pro rodiny s dětmi. Vstup na všechny aktivity je i letos zdarma.

Kontakt pro média



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář