Jihomoravský kraj a město Brno jsou Evropským podnikatelsky zaměřeným regionem 2024

0

brno, brno střd, podnikání


Jihomoravský kraj a město Brno získaly prestižní ocenění European Entrepreneurial Region 2024. Staly se tak prvním nositelem tohoto titulu z České republiky. Evropský výbor regionů ocenil především dlouhodobou strategii podpory podnikání a inovací v regionu a z ní vyplývající aktuální aktivity směřující k větší odolnosti, udržitelnosti a digitalizaci firem.

Jihomoravský kraj se na mapu inovativních regionů Evropy zapsal svým strategickým cílem být domovem globálně úspěšných podnikatelů, vyplývajícím z dosavadních úspěchů Regionální inovační strategie i její ambice dalšího rozvoje. Znamená to podporu od nejširší podnikavosti studentů, přes navýšení počtu dynamicky rostoucích startupů i firem mířících na mezinárodní trhy, až po udržitelnou prosperitu.  

„Regionální strategie podpory podnikání stojí zejména na vzájemné důvěře místní inovační komunity. Úzce spolupracujeme s firmami, výzkumnými organizacemi i neziskovým sektorem a společně budujeme z našeho regionu domov globálně úspěšných podnikatelů. Můžeme se při tom spolehnout na silná regionální odvětví, jako jsou elektronová mikroskopie nebo IT, zejména vývoj her či kyberbezpečnost. Úspěšný firemní výzkum a vývoj rozšiřuje možnosti spolupráce, přitahuje talenty a posiluje celý region,” říká Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje.  

Titul EER zvýznamňuje aktivity, které se na jižní Moravě na podporu podnikavosti a inovací nově realizují. Směrem k mezinárodní expanzi malých a středních podniků mezi ně patří EDIH Digimat – program zaměřený na digitální transformaci, Up2Circ rozvíjející technologické a sociální inovace, Cybersecurity Excellence Hub podporující výzkum v oblasti kyberbezpečnosti nebo Velvet Innovation – platforma propojující aktéry inovačního ekosystému #brnoregion.  

Projekty, stejně jako aktuální ocenění, odráží cíle a výsledky dlouhodobé Regionální inovační strategie. „Jsme poctěni, že Evropský výbor regionů ocenil naše dlouhodobé úsilí v budování podnikavého regionu. Město Brno spolu s Jihomoravským krajem již více než 20 let systematicky podporuje projekty na podporu vzniku inovací, výzkumu a transferu technologií. I díky tomu se teď náš region může řadit k jedněm z nejrychleji rostoucích inovačních ekosystémů v Evropě z hlediska růstu objemu investic do technologických firem," vysvětluje Anna Putnová, zastupitelka města Brna pro inovace a spolupráci s výzkumnými organizacemi. 

Dvacetileté snahy o rozvoj regionu úzce souvisí s činností inovační agentury JIC, která posiluje podnikavost u studentů, pomáhá růst startupům i spolupracuje s nejúspěšnějšími firmami z regionu. Různou roli hraje ve všech cílech a projektech ohodnocených v rámci zisku titulu EER 2024, včetně toho, že tvoří místní inovační komunitu. „Chceme, aby na jižní Moravě vyrůstaly silné a globálně úspěšné firmy. Díky nim je region ekonomicky stabilní, posiluje jeho prestiž v zahraničí a vznikají tu nová pracovní místa pro kvalifikované lidi. Věřím, že firmy z jižní Moravy můžou lidem po celém světě pomáhat čelit globálním výzvám, a posilovat tím zároveň roli celé Evropy na mezinárodním poli. Ocenění patří všem lidem, kteří se na tom podílí – ať už to jsou majitelé a zaměstnanci firem, tak zástupci veřejné správy, výzkumníci nebo vědci,” doplňuje Petr Chládek, ředitel agentury JIC, která v regionu podporuje rozvoj inovativního podnikání. 

Mandát naplňovat svůj přístup pod hlavičkou European Entrepreneurial Region má Jihomoravský kraj a město Brno spolu s dalšími oceněnými regiony do konce roku 2024.  
--------------------------------------------------------------------------------

Evropský podnikatelský region (EER) 

EER je projekt, který identifikuje a oceňuje regiony a města EU, které vykazují vynikající a inovativní strategii podnikatelské politiky, bez ohledu na jejich velikost, bohatství a kompetence. Regionům a městům s nejdůvěryhodnějším, nejprogresivnějším a nejslibnějším plánem vize je na vždy na daný rok uděleno označení "Evropský podnikatelsk zaměřený region" (EER).

https://cor.europa.eu/en/engage/Pages/european-entrepreneurial-region.aspx

#brnoregion

#brnoregion je označení pro inovační ekosystém Jihomoravského kraje. Firmy a instituce touto značkou zvyšují povědomí o regionu za účelem přilákání zahraničních talentů. Strategii marketingu inovačního ekosystému má na starost JIC na základě Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje. 

www.brnoregion.com

JIC, podnikání dává smysl

Už 20 let podporuje inovační agentura JIC podnikavé lidi s dobrými nápady – od startupových začátků až na globální trh. Vznikla na základě regionální inovační strategie, jejímž cílem bylo transformovat a stabilizovat regionální ekonomiku. S podporou JICu tak například vyrostly úspěšné firmy, jako jsou Kiwi.com, Y Soft nebo Flowmon. Celkový obrat klientů JICu dosahuje v nejlepších letech až ke třiceti miliardám korun a jižní Morava má díky těmto firmám 3000 pracovních míst. Startupistům nabízí JIC rady zkušených expertů, mezi kterými jsou úspěšní podnikatelé i zkušení profesionálové na financování, propojování, expanzi nebo investice. Programy JICu prošlo také 3500 studentů z brněnských univerzit. Agentura se také podílí na formování inovačního ekosystému, propaguje jižní Moravu v zahraničí pod značkou #brnoregion a mezi její dceřiné firmy a projekty patří kreativní hub KUMST, výzkumné a inovační centrum INTEMAC nebo digitální dílna FabLab.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář