Domov pro osoby se zdravotním postižením Menšíkova vyprojektuje společnost Atelier 99

0

brno, brno střed, zdravotní postižení, atelier 99


Projektovou dokumentaci pro výstavbu Domova pro osoby se zdravotním postižením Menšíkova zpracuje společnost Atelier 99, s. r. o., která se ujme i výkonu autorského dozoru. Dnes o tom rozhodla Rada města Brna.

„Předpokládaná hodnota zadávaných prací byla stanovena na částku 8 600 000 korun bez DPH, vítězná nabídka je oproti tomu nižší, společnost Atelier 99 uspěla v konkurenci dalších tří uchazečů s cenou 6 440 000 korun bez DPH,“ uvedl 1. náměstek primátorky René Černý a dodal: „V Králově Poli ve čtvrti Sadová poblíž Kociánky plánujeme výstavbu dvou propojených pavilonů s celkovou kapacitou 36 lůžek. Pokoje budou jedno-  a dvoulůžkové s vlastním hygienickým zázemím, dále zde budou navrženy samostatné bytové jednotky pro maximálně 6 osob se společenskou místností, kuchyní a se sanitárním zařízením. Areál bude mít zázemí pro personál a administrativu, jídelnu, společenskou místnost, prostory pro individuální činnosti, jako je například cvičná kuchyň, prádelna, kreativní a relaxační místnost. Součástí projektu bude napojení na inženýrské sítě, vybudování parkovacích ploch a návrh zahrady.“

Náklady na samotnou výstavbu se předpokládají ve výši 156 milionů korun bez DPH, finální částka vzejde z veřejné zakázky na zhotovitele, která by se podle předběžného harmonogramu prací měla vypisovat koncem příštího roku.

Nové zařízení nahradí současný Domov pro osoby se zdravotním postižením Tereza na ulici Terezy Novákové v Řečkovicích. Nyní má pouze 22 lůžek a poskytuje podporu a pomoc osobám se středně těžkým, těžkým až hlubokým mentálním postižením, autismem a kombinovanými vadami. „Toto působiště je již na hraně kapacit a neodpovídá současným standardům. Zařízení není bezbariérové, klientské prostory jsou stísněné, koupelna klientů slouží současně i jako prádelna, zcela chybí zázemí pro personál a jsou omezeny skladovací prostory. Navíc domov, který je provozován městskou příspěvkovou organizací Centrum sociálních služeb, sídlí v budově ve vlastnictví Ministerstva práce a sociálních věcí. Poté, co město neuspělo se snahou o odkup či směnu objektu, tak aby jej mohlo celý využít pro potřeby sociálních služeb, začalo hledat novou lokalitu. Ve spolupráci s Kanceláří architekta města Brna padla volba na ulici Menšíkovu,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Předpokládaný harmonogram prací:
Architektonická studie do 31.10. 2023
Dokumentace pro společné povolení do 31. 2. 2024
Získání pravomocného společného povolení stavby do 31. 8. 2024
Prováděcí dokumentace do 31. 11. 2024
Výběr dodavatele 12/24–03/25
Realizace stavby 2025–27.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář