Brno plánuje dále rozvíjet témata nastolená kandidaturou na Evropské hlavní město kultury 2028

0

brno, brno střed, hlavní město kultury 2028


Využití areálu výstaviště, připomínka 100. výročí úmrtí Leoše Janáčka, ale i provoz Rezidence Café Kaprál a propagace industriálního odkazu Brna – to je jen část z projektů, které figurovaly v přihlášce Brna na Evropské hlavní město kultury 2028. I když kandidatura Brnu nevyšla, v řadě projektů chce město – i na doporučení mezinárodní poroty – pokračovat.

Město Brno obdrželo hodnocení odborné poroty, která rozhodovala o postoupení přihlášek týmů usilujících o titul Evropské hlavní město kultury 2028. O titul se ucházely vedle Brna dále Broumov, České Budějovice a Liberec. Porota posunula do druhého kola Broumov a České Budějovice. Tato města podle hodnotitelů mohou prostřednictvím kandidatury naplnit více výzev, kterým aktuálně čelí. Brno zpracovalo dle poroty kvalitní materiál, jehož součásti doporučuje Brnu dále rozvíjet. Výtky směřovaly k nedostatečnému propojení s kulturní strategií, kterou Brno v době práce na kandidatuře již mělo (na rozdíl od ostatních měst), a porota doporučila se do budoucna primárně zaměřit na posílení evropského rozměru rozvoje Brna v oblasti kultury a kreativních odvětví.

Porota skládající se ze čtrnácti členů, z nichž pouze dva byli české národnosti, kladně hodnotila i to, že se podařilo dobře zapojit zástupce kulturních a kreativních odvětví a ve spolupráci s nimi identifikovat různé potřeby těchto odvětví, jež mohou sloužit jako základ pro další aktivity. Ty budou v následujících letech spočívat převážně v rozvoji několika důležitých témat, která se do projektu propsala. (Celá přihláška neboli bidbook je zveřejněna zde, hodnocení poroty v originálním znění zde, v českém překladu zde.)

Konkrétně bude město pracovat především na využití potenciálu, který má pro jeho rozvoj areál Brněnských veletrhů a výstav (BVV), jenž v roce 2028 oslaví 100. výročí od svého otevření. Rok 2028 bude také jubilejním pro fenomenálního skladatele Leoše Janáčka, který spojil svůj umělecký život s Brnem. Ke stému výročí úmrtí této osobnosti se světovým renomé by měla v Brně vzniknout stálá expozice evropského formátu spolu s důstojným prostorem pro hudební archiv Leoše Janáčka, který je zapsán na prestižní seznam Paměť světa UNESCO. Pozornost bude věnována také industriálnímu odkazu, a to nejen slavné textilní historii Brna jako tzv. Moravského Manchesteru. Pokračovat bude také jeden z pilotních projektů, který vznikl díky kandidatuře, Rezidence Café Kaprál. Na tomto jedinečném místě (nejen) pro literaturu budou dále realizovány programy s mezioborovými přesahy ve spolupráci více institucí, městských, státních i z oblasti nezřizované scény, a do budoucna se počítá s využitím bytu k rezidenčním pobytům českých i zahraničních literátů.

Brno má potenciál se výrazněji zapsat na mapu Evropy a světa. I proto tématem, které bylo Brnem vybráno k dalšímu rozvoji, jsou právě BVV, jež mají potenciál pro navazování mezinárodních vztahů i propagace. „Význam BVV pro město Brno si intenzivně uvědomujeme. Právě proto chceme pracovat na transformaci historické části areálu, jenž bude využíván v oblasti kultury, kreativních odvětví, zábavy, občanské vybavenosti či gastronomie,“ říká k projektům navazujícím na kandidaturu Brna na Evropské hlavní město kultury 2028 primátorka Markéta Vaňková.

K oslavám, jež připomenou založení výstaviště, by mohl městu pomoci další z kladných bodů vyzdvižených porotou, která konstatovala, že Brno má dobré zkušenosti s pořádáním velkých akcí. Uvedla též, že v přihlášce prezentovaný program obsahuje hravé a experimentální projekty, které mimo jiné nově přemýšlí o veletrzích jako o sociálním experimentu, kde se setkává umění, design, řemesla a participativní kultura.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář