Brno hledá zhotovitele Domu pro Julii - stavět se začne v červenci

Brněnští radní dnes schválili zahájení výběrového řízení na zhotovitele Domu pro Julii. Dětský hospic bude sídlit v areálu na Kociánce nedaleko domova pro seniory. Brno se jako investor připojilo k projektu v loňském roce. Stavba by měla začít v červenci letošního roku a hotovo bude v říjnu 2023.


„Zhotovitel je posledním dílkem, který nám chybí, aby mohl dětský hospic Dům pro Julii vzniknout. Stavba vyroste v zahradě stávajícího domova pro seniory na Kociánce. Město Brno začalo s organizací Dům pro Julii spolupracovat v loňském roce,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková a doplnila: „Brno zajistí novostavbu hospice, který bude poté provozovat organizace Dům pro Julii. Tento projekt patří v České republice mezi velmi ojedinělé. Jsem velmi ráda, že u nás vznikne takto potřebná služba pro rodiny s nevyléčitelně nemocnými dětmi.“ 

Třípodlažní budova s vnitřním nádvořím bude zakomponována do okolní zahrady, návrh vyprojektoval architektonický ateliér Čtyřstěn. Součástí projektu jsou přípojky na inženýrské sítě, parkoviště, přístupová komunikace, chodníky a venkovní a sadové úpravy. „Hospic bude disponovat 10 samostatnými pokoji pro klienty, z nichž osm bude sloužit jako odlehčovací. Zázemí bude připraveno i pro rodiče a sourozence dětí. Zařízení bude dále nabízet širokou škálu terapeutických služeb včetně psychologické, sociální a duchovní pomoci,“ uvedl náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl.  

„Dětská paliativní péče se na rozdíl od té pro dospělé nevěnuje pouze terminálnímu stadiu onemocnění. Se svými klienty a jejich rodinami tak sociální pracovníci a zdravotníci budou v kontaktu mnohdy dlouhá léta. Kvalitní zázemí a možnost odpočinku, kterou díky odlehčovacím lůžkům rodiny získají, jsou základem pro zvládání další péče. Součástí hospice bude i denní stacionář a nezisková organizace bude pokračovat i v terénní odlehčovací službě, kterou provozuje od roku 2019. Stavět bychom měli začít v červenci letošního roku a hotovo bude v říjnu 2023,“ doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.  

Předpokládané náklady na celý projekt jsou 182 250 000 korun bez DPH. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činí 92 117 646 korun. Zbylé výlohy uhradí Brno ze svého rozpočtu. Nezisková organizace Dům pro Julii vybaví hospic veškerým inventářem nutným pro jeho činnost z darů a veřejných sbírek a bude jej také provozovat. Samotný provoz hospice bude hrazen částečně ze zdravotního pojištění, státního rozpočtu, rozpočtu Jihomoravského kraje a zdrojů města Brna. Další část pokryjí příspěvky od dárců a mecenášů, bez nichž by vznik a provoz takového zařízení nebyly možné. Odhadované provozní náklady za jeden rok jsou 12 milionů korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy