V Bystrci vznikne nová mateřská škola

Rada města Brna se dnes zabývala investicemi do oblasti školství. Díky prvnímu projektu vznikne v městské části Brno-Bystrc nová mateřská škola. Druhá akce je spojena se Základní školou na Přemyslově náměstí v městské části Brno-Slatina. Přibydou zde odborné učebny a další zázemí. Město hledá pro obě investice zhotovitele.


„V Bystrci evidujeme dlouhodobě nedostatek míst v mateřských školách. Kapacity navýšíme díky výstavbě nové školky v lokalitě Nad Dědinou. Novostavba, která vznikne na volném prostranství mezi zástavbou, bude složená ze čtyř prolnutých bloků. Tři z nich budou jednopodlažní, určeny budou pro třídy. Poslední část novostavby bude dvoupodlažní. V ní najdou zaměstnanci zázemí a také víceúčelový sál, který může sloužit i jako tělocvična. Na financování se bude podílet město a částečně i městská část. První předškoláky by měly učitelky v nové školce přivítat v létě roku 2023,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Součástí projektu je i úprava přilehlé zahrady. „Budou zde doplněny společné pobytové plochy, prolézačky, pískoviště, hrací prvky a trasa pro koloběžky. Předpokládáme, že by se náklady mohly pohybovat kolem 77,5 milionu Kč. Přesnou částku budeme znát po výběru zhotovitele. Městská část se bude na financování podílet částkou maximálně do výše 13,9 milionu korun. Pokud vše půjde bez potíží, začneme se stavbou v červenci letošního roku,“ doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík. 

Druhý projekt se týká nástavby ZŠ Přemyslovo náměstí v MČ Brno-Slatina. 

„V nástavbě vzniknou čtyři odborné učebny, jedna matematicko-fyzikální, dvě jazykové a jedna pro výuku informačních a komunikačních technologií, dva kabinety, sociální zařízení a nový výtah. Nástavba je zároveň navržena tak, aby vyhovovala bezbariérovým požadavkům,“ upřesnil radní pro oblast školství Jaroslav Suchý. 

Cena za stavební práce bude upřesněna po skončení zadávacího řízení. „Předpokládáme, že se náklady dostanou na úroveň 41,2 milionu Kč s DPH. Je také nutno dodat, že je projekt financovatelný z Integrovaného regionálního operačního programu, kdy maximální výše dotace může činit 30,2 milionu Kč. Co se týče samotných prací, ty by měly začít v červnu letošního roku a potrvají 9 měsíců,“ dodal David Grund, radní pro oblast investic. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.04.2022 11:48




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy