Soud v Brně zastavil obvinění ze smrti Roma

Soud v Brně zprostil Roman Rohozin obvinění ze smrti Roma při potyčce u Brněnské přehrady. Soud konstatoval jednání v nutné sebeobraně. Rozhodnutí není pravomocné a státní zástupce zvažuje odvolání.


Obžalovaný Roman Rohozin je nevinen v případu smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady. Takový verdikt včera vynesl Krajský soud v Brně. Podle soudce Rohozin jednal v nutné sebeobraně. Verdict není pravomocný a státní zástupce si ponechává možnost odvolání.

Roman Rohozin, muž původem z Ukrajiny, byl obžalován z vraždy Roma. Soud však případ nejdříve projednával jako vraždu, ale Rohozinu byla přiznána nutná sebeobrana. Předsedkyně senátu Dita Řepková zdůraznila, že se jedna o 'trestný čin, ale o nutnou sebeobranu'.

Vynesení rozudku sledoval plný sál. Navšívení s vynesením osvobozujícího rozsudku nesouhlasili a vyslovili nesouhlas. Romská komunita je nyní v procesu přípravy protestů.

Státní zástupce argumentoval, že Rohozinova obrana nožem byla nepřiměřená. Podle něj 'obránce použil prostředku silnějšího, než byl útok' a Rohozin usmrtil svého útočníka nožem, což bylo podle žalobce nepřiměřené. Rohozin to však popřel a uvedl, že použil nůž v sebeobraně, když byl napaden třemi muži.

Násilný incident, který vedl k tragedii, započal v tramvaji, kde došlo k konfliktu mezi Rohozinem a skupinou tří mužů. Po vystoupení z tramvaji byl Rohozin podle své výpovědi napaden.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy