Škola v Boskovicích se dělí na tři nezávislé instituce

Největší základní škola v Česku, Boskovice, která má 1500 žáků, se rozdělí na tři menší školy. Hlavním důvodem je zlepšení kvality vzdělání. Nově zavedené školní obvody ovlivní rodiče a děti od školního roku 2025/2026.


Jeden z největších školních komplexů v České republice, základní škola Boskovice, se připravuje na velkou změnu. Tři tisíce žáků, které nyní navštěvují tuto jedinou obrovskou školu, se brzy rozptýlí do tří menších škol. Podle zástupců města jsou hlavní důvody pro rozdělení školy překonané a financování školství v minulosti nebylo tak nastavené jako dnes.

Rozhodnutí o rozdělení školy bylo schváleno koaliční většinou zastupitelů, přestože někteří byli proti. Opozice argumentovala, že neexistují konkrétní údaje o tom, kolik bude celý proces stát a zda a jak se zlepší kvalita výuky. Město ale trvá na svém stanovisku, že menší školy budou lépe schopné se rozvíjet než jeden obrovský komplex.

Pro rodiče bude největší změnou zavedení školních obvodů pro každou ze tří nových škol. Obvody mají být stanoveny na základě populační projekce, kterou město představí na podzim. Přestože bude možné nastoupit na jinou školu než tu, pro kterou je žák zapsán, bude to povoleno jen ve výjimečných případech, například kvůli staršímu sourozenci nebo zdravotním důvodům.

Pro boskovické děti a jejich rodiče to znamená, že od příštího školního roku 2025/2026 budou muset zohlednit nové školní obvody, které mohou ovlivnit jejich denní plán. Nejen že bude nutné sledovat, do které školy budou jejich děti docházet, ale také zvážit možné dopady na rodinný život a další aktivity.

Zástupci města doufají, že zmenšení jedné velké školy na tři menší zlepší kvalitu vzdělání a přispěje ke zvýšení spokojenosti žáků a učitelů. Město však nadále čelí skeptickým reakcím ze strany opozice a občanů, kteří požadují podrobnější informace a analýzy, které by podpořily rozhodnutí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy