Radní projednali návrh rozpočtu města Brna na rok 2022

Rada města Brna na dnešní schůzi projednala návrh rozpočtu statutárního města Brna na rok 2022 a doporučila Zastupitelstvu města Brna:


  •     vzít na vědomí návrh rozpočtu statutárního města Brna (tj. města Brna a městských částí) na rok 2022:

„Změna rozpočtového určení daní pro obce a dobrý výběr daní umožňují oproti schválenému rozpočtu letošního roku výrazně navýšit návrh rozpočtu klíčových příjmů města Brna, tedy daňových výnosů. Rozpočet nedaňových příjmů na příští rok naopak klesá, nepočítá s dividendami od společností s majetkovou účastí města. Významnou část rozpočtu města Brna na příští rok tvoří příjmy z prodeje majetku. Město nepočítá s prodejem akcií Technologického parku Brno, ale prodejem nevyužívaných pozemků a budov získá téměř 1 miliardu korun,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Příznivé plnění daní umožňuje vrátit rozpočet běžných výdajů na úroveň roku 2020 (+380 mil. Kč) a pokrýt další potřeby města a městských částí (+200 mil. Kč). „S přihlédnutím k nejisté situaci ve vývoji cen energií

a platových tarifů bude v rozpočtu vytvořena rezerva v objemu 500 milionů korun. Na dofinancování investičních potřeb města je v rozpočtu navržen úvěr v objemu 3 miliardy korun,“ doplnila předsedkyně Finančního výboru Zastupitelstva města Brna Andrea Pazderová.

V návrhu rozpočtu zůstává zachován vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích (35,5 %). K nejvýznamnějším akcím patří:

  • v odvětví dopravy prodloužení tramvajové trati z Osové ke kampusu MU v Bohunicích, VMO Žabovřeská I, VMO Tomkovo nám./Rokytova, úprava Mendlova náměstí a příprava projektu EUROPOINT Brno – městská infrastruktura,

  • v odvětví sportu a tělovýchovy multifunkční sportovní a kulturní centrum, atletická hala v kampusu, 25m bazén na stadionu za Lužánkami, sportovní areál Anthropos a wellness na Kraví hoře,

  • v odvětví kultury Janáčkovo kulturní centrum.

Pokračuje realizace významného projektu Dostavba kanalizace v Brně II. (399 milionů Kč), na rekonstrukce stávající vodohospodářské infrastruktury je dále vyčleněno 685 milionů Kč. Z Fondu bytové výstavby bude na výstavbu nebo rekonstrukce bytových domů a domů s pečovatelskou službou použito téměř 400 milionů Kč.

Zveřejnění návrhu rozpočtu na internetových stránkách

Návrh rozpočtu města Brna bude zveřejněn na úřední desce a internetových stránkách města www.brno.cz, a to v termínu od 19. listopadu do 7. prosince 2021.

V případě příznivé epidemiologické situace se, nad rámec povinností stanovených legislativou, uskuteční 1. prosince  v 17 h v Zastupitelském sále na Nové radnici veřejná prezentace návrhu rozpočtu. 

Připomínky k návrhu rozpočtu mohou občané uplatnit buď písemně (doručením na Odbor rozpočtu a financování MMB do 3. prosince 2021), nebo ústně přímo na zasedání Zastupitelstva města Brna, které se bude konat 7. prosince 2021.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 25.11.2021 10:15




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy