Po týdnu s vysokými horečkami, pak s covidem v nemocnici

Před rokem se na Českou republiku doslova valila vlna koronavirové epidemie. Některé nemocnice hospitalizovaly v jeden moment i několik stovek pacientů s covidem-19. Od té doby se ale podařilo proočkovat oběma dávkami 5 700 000 lidí. Aktuálně je v nemocnicích 237 nakažených. Fakultní nemocnice Brno patřila a patří k nejvytíženějším nemocnicím v zemi, podle současného vývoje je patrné, jak moc očkování pomáhá, což je evidentní v meziročním srovnání.


Ve Fakultní nemocnici Brno je aktuálně hospitalizovaných 14 pacientů s koronavirem, z toho 4 z nich jsou na JIP a jeden dokonce připojen k umělé plicní ventilaci. Podle lékařů jsou nyní hospitalizováni lidé, kteří často leží doma i více jak týden. „Hospitalizujeme lidi, kteří přicházejí z domova, většinou je komunita kolem nich také nemocná, nejsou to ti, kteří by přicházeli z domovů pro seniory a podobných zařízení, je evidentní, že tady je ta proočkovanost vysoká, takže tam se ti lidé nenakazí,“ říká primářka Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno MUDr. Radana Pařízková a smutně dodává, že převážně všichni hospitalizovaní jsou neočkovaní. Nákazu lékaři evidují i u několika případů očkovaných, tací jsou ale sledování ambulantně, protože je jejich průběh velmi lehký. „I na tom malém vzorku hospitalizovaných pacientů vidíme, že to očkování funguje. Zabrání těžkému průběhu, nebo vůbec onemocnění, takže já očkování určitě doporučuji,“ doplňuje primářka.  

S očkováním se ale stále neztotožnila čtyřicetiletá Iva T., která ležela s nákazou koronaviru několik dní v nemocnici. Prvními příznaky jejího onemocnění byla dušnost, kašel a rýma, antigenní test na začátku nemoci ukázal, že je negativní. „Pak jsem měla ztrátu chuti i čichu, takže mi potom bylo jasný, že to je covid. Spíš mě zaskočilo, jak to dlouho trvá, znám chřipku, která měla ze začátku podobný průběh, ale po pár dnech je člověk bez teploty, pak se jen doléčoval, ale tohle prostě trvalo strašně dlouho, pořád jsem měla vysoké horečky, proto jsem se rozhodla jet do nemocnice,“ popisuje Iva T., která je jinak žena v domácnosti a celou dobu vnímala covid jako jakoukoli jinou nemoc. To co teď prožila, už by opakovaně zažít nechtěla: „Já jsem do očkování nešla, protože si myslím, že je vakcína ještě neověřená a hlavně jsem si říkala, že jsem mladá, a když tak covid zvládnu. Ale rozhodnout se naočkovat je na každém,“ vysvětluje své stanovisko mladá žena, které se už po prvním dni hospitalizace výrazně ulevilo i tak ale i nadále cítí větší tlak na plicích.   

Někteří také stále své rozhodnutí o očkování spíš odkládají, podle odborníků ale není na co čekat. Pořád platí, že ohroženou skupinou jsou starší, ale do nemocnic se dostávají všechny věkové kategorie včetně dětí. Chroničtí nebo rizikoví pacienti mají ale stále možnost nechat si infuzně aplikovat monoklonální protilátky od firmy Regeneron, stačí jen včas o své nákaze nebo blízkém kontaktu s nakaženým informovat svého praktického nebo odborného lékaře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 05.10.2021 15:54




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy