Participativní rozpočet: Tři projekty jsou krůček od realizace, radní pro ně vybrali zhotovitele

Podpora pro dětské onkologické pacienty v Brně, activity park pro děti v Bosonohách i budování pítek – tyto tři projekty, které v minulých letech zvítězily v participativním rozpočtu Dáme na vás, dnešní rozhodnutí radních posunulo blíže k dokončení. Vybrali pro ně totiž zhotovitele, s nimiž nyní město podepíše smlouvy.


„Participativní rozpočet se paralelně odehrává na dvou rovinách – na jedné straně právě teď mají lidé poslední možnost přihlásit své nápady do letošního ročníku a vyjadřovat podporu těm, které už jsou podané, na straně druhé se postupně daří vítěze předešlých ročníků převádět z idejí ve skutečnost. V minulých dnech jsme dokončili nové hřiště v Zamilovaném hájku nebo kavárnu v líšeňské Rokli a díky dnešnímu rozhodnutí rady začneme s realizací bosonožského parku, pítek i podpůrných programů pro onkologicky nemocné děti,“ uvedl radní města Brna pro oblast participace obyvatel Filip Chvátal.

Projekt Napij se! – pítka v Brně už má za sebou část realizace, během níž vznikají pítka u polikliniky na Lesné a na ulici Volejníkově, Veslařské a Hlaváčkově. Nyní z výběrového řízení vzešel zhotovitel, který je do léta zapojí do vodovodního řadu a na jaře příštího roku vybuduje další tři pítka – na Kraví hoře, v Medlánkách a v Maloměřicích a Obřanech. Tímto zhotovitelem bude firma SW Inoxy, která za práce nabídla nejnižší cenu: 985 tisíc korun bez DPH. Více o projektu, jehož součástí bude i interaktivní mapa pítek, čtěte na https://paro.damenavas.cz/projekt/?id=1131.

Podpora léčených nebo vyléčených dětských pacientů s onkologickým onemocněním, poskytování podpůrných služeb a osvětová činnost v oblasti dětské onkologie – to je koncepce programu Onkologicky léčené děti v Brně II, který navazuje na úspěšný stejnojmenný projekt zrealizovaný z participativního rozpočtu v roce 2021. Stejně jako předtím se o projekt postará Nadační fond dětské onkologie Krtek. Během dvou let zajistí například kompenzační pomůcky nebo doučování pro děti, canisterapii, psychologickou pomoc pro dospělé i řadu osvětových akcí ve formě webinářů, publikací nebo akcí pro veřejnost, to vše za maximální částku 3 200 000 korun s DPH. Podrobnosti jsou zveřejněny na https://paro.damenavas.cz/projekt/?id=1799.

Školáci v Bosonohách se už nemůžou dočkat Activity Parku BRNOcity. Ten pro ně za 4,3 milionu korun vč. DPH postaví společnost HRAS – zařízení hřišť, s. r. o., která ve výběrovém řízení podala nejlepší návrh. Porota přitom zohledňovala nejen nabídkovou cenu, ale především výtvarné pojetí. V parku se objeví 19 různých herních a sportovních prvků pro všechny věkové kategorie od batolat po dospělé. Hotovo by mělo být na jaře 2024. Více na https://paro.damenavas.cz/projekt/?id=1873.

Participativní rozpočet v Brně funguje od roku 2017. „Od té doby se možnosti Brňanů zapojit se do veřejného života i mimo komunální politiku ještě rozšířily. K participativnímu rozpočtu přibyly i tzv. občanské návrhy, které nejsou časově ani finančně limitovány, a lidé díky nim mohou svoje nápady podpořené hlasy veřejnosti posunout přímo k vedení města Brna. K tomu jsou příležitostně vypisovány ankety na celobrněnská témata, jejichž výsledky jsou pro nás cennou zpětnou vazbou. Ankety dosud hostovaly na portálu Brno iD, ale uzpůsobujeme pro ně web damenavas.cz tak, aby lidé všechny formy participace našli na jednom místě,“ shrnula primátorka města Brna Markéta Vaňková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.05.2023 07:16




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy