Otrávila matku metanolem

Dcera odsouzena na 18 let za otravu své matky metanolem nalitým do kávy. Soud uzavřel, že důvodem byla snaha zbavit se dluhů ve výši 200 000 Kč.


V šokujícím případu otravy metanolem byla dcera odsouzena k 18 let vězení za vraždu své matky tím, že jí do kávy nalila metanol. Soud uzavřel, že obžalovaná jednala s cílem získat finanční prospěch, když se po smrti své matky zbavila dluhů minimálně ve výši 200 000 korun.

Předseda senátu Miloš Šťovíček uvedl, že soud dospěl k závěru, že obžalovaná objednala metanol, vyzvedla ho a podala jej své matce nezjištěnou formou, pravděpodobně orálně. Podle soudu obžalovaná podávala svojí matce minimálně 88 mililitrů metanolu, což je více, než kolik zabija. Deset mililitrů metanolu způsobuje slepotu, zatímco třicet mililitrů smrt.

Soud konstatoval, že obžalovaná dobře věděla, co činí, a jednala se znepřízněním - šlo o mnohahodinové umírání po požití jedovaté látky. Tím soud odmítl tvrzení obhajoby, že obžalovaná nalila metanol matce do kávy, jak přiznala, ale nikoli smrtelné množství.

Obhájce žádal, aby soud čin posuzoval jako pokus o ublížení na zdraví, což by přineslo nižší trestní sazbu. Soud však nesouhlasil ani se státním zástupcem Janem Adamem, který navrhoval výjimečný trest - 23 let vězení.

Žalobce poukázal na to, že obžalovaná plánovala smrt své matky dlouho. Objednávala semena jedovatých rostlin, jako je durman obecný nebo rulík zlomocný, a na internetu zkoumala účinky jedů, například kyanidu draselného. Podle žalobce obžalovaná jednala s úmyslem zabít svoji matku.

Obžalovaná dnes prohlásila, že jí mrzí, co se stalo. Dříve přiznala, že matce do kávy nalila metanol, ale ne s úmyslem ji zabít, nýbrž s cílem dosáhnout její hospitalizace a následné léčby, neboť matka byla podle ní alkoholička a tímto způsobem ji chtěla dostat do léčebny. Údajně se tímto jednáním řídila afektem a ne šlo o úmysl.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy