Obnovení studia jaderné energetiky na VUT Brno

Vysoká škola v Brně zavádí po patnácti letech program jaderné energie, aby vyšla vstříc rostoucím požadavkům v oblasti jaderné energetiky. Nový program by měl generovat novou generaci odborníků pro stavbu a provoz jaderných elektráren, jako je Dukovany.


Study jaderné energie se po patnácti letech vrací na VUT v Brně právě v době, kdy Česká republika čelí neustále rostoucím požadavkům na jadernou energetiku. Vysoká škola v Brně proto chystá nový vzdělávací program, který by měl vygenerovat novou generaci jaderných odborníků, aby dokázala uspokojit rostoucí požadavky v oblasti jaderné energie, stavby a provozu jaderných elektráren. Tento Populární jaderný program byl zrušen počátkem 21. století kvůli transformaci studijních programů a nedostatku zájmu ze strany státu.

Garant nového studijního programu, Karel Katovský, vysvětluje, že dnešní studenti, kteří se zajímají o jadernou energii, musí cestovat do Prahy nebo Plzně, aby se mohli ve svém oboru vzdělávat. VUT v Brně však má dlouhou historii spojenou s jadernou energetikou, která sahá až do 50. let minulého století. Řada absolventů tohoto oboru následně úspěšně pracuje v předních jaderných elektrárnách, jako jsou například Dukovany.

Potenciální studenti v oboru jaderné energie budou mít možnost studovat na strojní nebo chemické fakultě VUT. Lukáš Nesvadba, který má nový obor na starosti, zdůrazňuje, že ve srovnání s mnoha jinými technickými školami nejsou tyto specializace k mání. Nesvadba také upozorňuje na nutnost zapojit elektrotechnickou a stavební fakultu. Kladný přínos tak přinese spolupráce s jaderným průmyslem.

Nový studijní program se bude zaměřovat především na praktické uplatnění, nikoli teoretické. Absolventi tohoto programu by tak měli být připraveni pracovat ve velkých jaderných elektrárnách, jako je Dukovany, jakoukoliv stavbou nebo provozem jaderné elektrárny. Po předchozívýhovýchletech přednejší studenti nového oboru absolvovat zajímavé distanční kurzy, kurzy vyhrazené prostudenty zahraničních škol, jako je například jaderný program ve Spojených státech, Koreji nebo Belgii.

Žákům z Brna a Slovenska jsou k dispozici stáže, mezi něž patří i exkurze a možnosti účasti na stážích u mezinárodních společností, které se podílejí na provozu a stavbě jaderných závodů. To pro ně znamená příležitost navštívit Dukovany, Mochovce nebo závod na vyřazování jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy