Nečekejte na nemoc, vyhněte se jí, radí Brněnské dny prevence

Mnoha chorobám se dá předejít preventivním vyšetřením, zdravým životním stylem a péčí o duši. Na tuto premisu chtějí upoutat pozornost Brněnské dny prevence, které se uskuteční od 13. do 30. dubna.


Slavnostní zahájení je v plánu ve čtvrtek 13. dubna od 15 do 18 hodin na náměstí Svobody, kde lidé budou moci s odborníky zkonzultovat svůj zdravotní stav a změřit si množství cholesterolu a hladinu cukru v krvi, množství tělesného tuku apod. Zjistí více o prevenci onkologických onemocnění a samovyšetření prsou a varlat, prevenci cévní mozkové příhody a infarktu myokardu, péči o nemocné Alzheimerovou chorobou nebo jak si vybavit domácí lékárničku. Rady a tipy v péči o zrak poskytnou studenti optiky, optometrie a ortoptiky. Budoucí dětské sestry provedou děti malou nemocnicí zvířátek, kde jim hravou formou přiblíží základní prvky prevence, péči o zdraví a ochranu před úrazy. Na přístroji detekujícím kvalitu umytých rukou zjistíte, zda si dobře myjete ruce a jak správně postupovat.
Pro velké i malé návštěvníky je připraven doprovodný program s tanečním a hudebním vystoupením, skákacím hradem, malováním na obličej, nafukováním balonků, lezeckou stěnou a dalšími zábavnými aktivitami.

„V průběhu kampaně Odbor zdraví Magistrátu města Brna ve spolupráci s odbornými institucemi připravil více než desítku zajímavých akcí, které Brňanům ukážou, že prevence je nedílnou součástí péče o zdraví, neboť je lepší nemocem předcházet než s nimi bojovat. Zájemce čekají přednášky a semináře o snižování váhy, užívání léků, péči o blízké s Alzheimerovou nemocí, o kojení nebo dětských úrazech,“ popsala zastupitelka města Brna Dagmar Seidlová, která má v gesci zajištění optimálního fungování zdravotnictví na území města.

Do 30. dubna pak bude možné navštívit individuální konzultace s nutričními terapeutkami na téma obezita a změna životního stylu, na přednášce o prevenci onkologických onemocnění se dozvíte, co způsobuje HPV a jak se viru bránit, a na přednášce o správném užívání léků odborníci vysvětlí rozdíly mezi lékem a doplňkem stravy.
Pozornost je věnována i péči o novorozence a prevenci úrazů dětí. Zajímavé informace přinese také přednáška o vrozeném vysokém cholesterolu či o rakovině slinivky a konzumaci alkoholu. Přednáška o péči o osobu s Alzheimerovou chorobou se zaměří na příznaky a fáze vývoje této nemoci. Na praktickém workshopu o záchraně života se účastníci naučí správný postup při resuscitaci a na přednášce o integrovaném záchranném systému se seznámí se zdravotnickou záchrannou službou a kompetencemi zdravotníků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 22.04.2023 09:55




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy