Meruňky v ohrožení: extrémní teploty a mráz

Čeští ovocnáři čelí opakovanému mrazivému počasí, které ohrožuje úrodu plodin a způsobuje vážné finanční ztráty, zejména u meruněk. Tento trend souvisí s globálním oteplováním a vyžaduje přizpůsobení ovocnářských technik.


V posledních letech se stalo pro české ovocnáře něco zcela nového - opakovaně se střetávají s mrazivým počasím, které ohrožuje úrodu plodin a způsobuje vážné finanční ztráty. To se nyní projevuje na meruňkách, které mají před sebou strmý úspěch. V této nové situaci se místní ovocnáři musí naučit, jak se přizpůsobit, a možná přemýšlet o jiných, mrazuvzdornějších plodinách.

Klíčovým problémem v této souvislosti je nedostatek přírodních opatření pro zemi a stromy proti chladným teplotám. Před deseti lety, kdy byl chladnější a vlhčí vzduch v zimě, se stromy stávaly mnohem odolnějšími. To zřejmě platí také pro meruňky, které v minulosti snášely zimu lépe. V současnosti je však riziko poškození úrody 25 procent a tento trend se zřejmě bude zhoršovat.

Podle klimatologa Pavla Zahradnícíka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR je tento trend spojen s globálním oteplováním, které se ovlivňuje teploty i v České republice. V posledních letech se teploty v únoru zvyšovaly rekordním tempem, což způsobuje předčasné kvetení stromů. Pokud budou tyto teploty v únoru přetrvávat, mohou se zvýšit rizika pro ovocnáře.

Klimatické změny přicházejí s řadou výzev nejen pro ovocnáře, ale také pro celý ekosystém. Proto je třeba provádět komplexní řešení, která zahrnují nejen zavádění nových, odolnějších odrůd stromů a přizpůsobení ovocnářských technik, ale také důležitá opatření pro boj s klimatickými změnami a ochranu zemědělství a životního prostředí.

V této situaci jedním z kroků, který mohou ovocnáři podniknout, je zkoumat možnosti pro zlepšení ochrany stromů před extrémním počasím. To může zahrnovat instalaci zahradního oteplení, používání různých druhů izolace, ale také uvědomění si, které odrůdy meruněk a jiných plodin jsou nejvhodnější pro danou oblast a podmínky. Začlenění technologií a inovací do zemědělství je důležité pro udržitelný rozvoj a ochranu zdrojů.

Ať už budoucí kroky ovocnáři podniknou, nevyhnutelně se ale musí připravit na to, že mrazivé počasí pravděpodobně bude stále přetrvávat v následujících letech. Učinit opatření, která by mohla pomoci tomu zamezit, je nyní važší než kdy jindy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy