Kraj a město budou sdílet jednotné technické řešení na prodej jízdních dokladů přes portál Brno ID

Snížení nákladů na provoz i vývoj či jednotné a spolehlivé řešení pro občany. To jsou základní benefity sdílení technické platformy, kterou od brněnského portálu brnoid.cz převezme krajský portál na prodej jízdních dokladů eshop.idsjmk.cz. Záměr sloučení schválila Rada Jihomoravského kraje minulý týden, v pondělí pak stejně hlasovali i brněnští radní.


Oba e-shopy si zachovají prvky současného vzhledu a budou mít jako dosud stejného dodavatele platební brány, takže změna nebude pro uživatele matoucí. Sortiment bude bez ohledu na to, z které adresy se uživatelé přihlásí, identický. „Jednotné řešení krajského a brněnského e-shopu bude především benefitem pro zákazníky, kteří budou nakupovat jízdenky v rámci IDS JMK, a to právě díky sdílení ozkoušenému systému na Brno ID,“ uvedl radní města Brna pro IT a sport Tomáš Aberl.

Další přínosy pro město jsou především ekonomické. „Ušetří se náklady za realizaci většiny změn a úprav modulu MHD na Brno iD, které doposud platilo pouze Brno. V případě změn týkajících se tarifních položek v kraji je bude celé hradit KORDIS JMK. Budou-li nutné úpravy celého systému, bude se město podílet na nákladech těchto změn pouze ve výši svého podílu v rámci společnosti KORDIS JMK. Nyní se takovéto změny realizují dvakrát v obou e-shopech za dvojí náklady,“ sdělil radní Tomáš Aberl a dodal: „Dopravní podnik ušetří náklady na provize platební bráně za prodej krajských jízdenek, které se doposud prodávaly v e-shopu Brno iD. U takovéhoto prodeje si totiž nemohl nárokovat žádné úhrady. V podstatě tak financoval náklady na prodej krajských jízdenek, což třeba za rok 2022 činilo vyšší stovky tisíc korun.“

Úvahy o sloučení e-shopů se vedly dlouhou dobu a neúspěšně. Nové vedení města začalo na možnosti sloučení intenzivně pracovat a díky tomu, že společnosti KORDIS JMK končí ke dni 30. 6. 2023 smlouva na provoz a rozvoj krajského e-shopu, se podařilo celou záležitost dohodnout.

Během května 2023 je v plánu provést většinu potřebných prací na softwarových úpravách tak, aby bylo možné v první polovině června připravené řešení testovat. Pokud vše proběhne bez problémů a Jihomoravský kraj schválí finální řešení, lze předpokládat zahájení provozu společného e-shopu 1. července.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.05.2023 08:56




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy