K budoucnosti likusáků na Kraví hoře se vyjádří veřejnost, město v září vyhlásí anketu

Zbourat, nebo rekonstruovat? Osud likusových domků na Kraví hoře je nejistý. Město je chce kvůli špatnému stavebně-technickému stavu zbourat, proti jsou nájemníci zvláště z řad muzikantů, architektů a výtvarníků, kteří zde mají pronajaté zkušebny a ateliéry. Město chce k rozhodovacímu procesu přizvat občany. Po celé září bude spuštěná anketa, kde budou moci vyjádřit svůj názor.


„Jde o budoucnost veřejného prostranství, které využívá řada lidí k různým účelům, od relaxace a sportování přes zábavně-vzdělávací aktivity, které tu pořádá hvězdárna, až po profesní nebo poloprofesní zázemí. Výsledky ankety poslouží jako podklad pro naše další rozhodování,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Z areálu tzv. likusáků patří městu asi čtvrtina, kterou svěřilo do správy hvězdárně. Zbylou část vlastní VUT v Brně. „S univerzitou chceme jednat o společném postupu, při kterém bychom vyřešili systémově celý areál. I kdyby revitalizace probíhala z různých důvodů po etapách, směřovala by ke společnému cíli,“ doplnil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Město k záměru zbourání likusáků přiměl jejich stavebně-technický stav. Průzkum potvrdil nevyhovující podmínky, v konstrukcích byl dokonce nalezen azbest, což neumožňuje ponechat objekty v jejich současném stavu. Kvůli značnému stáří jsou budovy také velmi energeticky náročné a mají zastaralou a nevyhovující elektroinstalaci a další rozvody energií. „V anketě, kterou zveřejníme začátkem září, lidé rozhodnou mezi možnostmi areál zachovat nebo sem rozšířit park,“ doplnil Tomáš Koláčný.

Montované stavby z likusových desek vznikly na Kraví hoře za 2. světové války pro potřeby wehrmachtu. Od 50. let se staly jedním z center „komunistické“ vojenské katedry, kterou do roku 1989 prošli všichni brněnští vysokoškolští studenti. Od sametové revoluce jsou pronajímány jako sklady, zkušebny nebo třeba výtvarné dílny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.08.2022 08:04




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy