Jihomoravská záchranka dostala už čtvrtou sanitku pořízenou z dotace statutárního města Brna

Nové vozidlo na podvozku Mercedes-Benz Sprinter řady 419 CDI má zabudovanou kompletní zdravotnickou zástavbu a všechny výstražné a další systémy.


Město Brno tak plní dohodu v rámci memoranda o spolupráci, v němž se zavázalo, že bude finančně přispívat na pořízení jednoho sanitního vozu ročně po dobu pěti let. „Oceňuji nasazení jihomoravských záchranářů, uvědomuji si, že jejich práce je náročná po všech stránkách. Každý rok evidují přibližně 100 000 výjezdů, z toho zhruba polovinu ve městě Brně. Jsme proto rádi, že jsme mohli pomoci a poskytnout novou, špičkově vybavenou sanitku. V tuto chvíli jsou ve schváleném rozpočtu města Brna k dispozici 4 miliony korun na páté vozidlo,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Sanitka je v podstatě „jednotka intenzivní péče na kolech“. Je vybavena tak, aby si posádka dokázala poradit se všemi akutními zdravotními potížemi. „A novinkou je jednotka C-Roads zabudovaná ve voze, která mimo jiné umožňuje vozidlům integrovaného záchranného systému preferenci na semaforech. To znamená, že na některých brněnských křižovatkách s podporou této technologie předpokládáme zrychlení průjezdu a zvýšení bezpečnosti účastníků provozu. Dále pak máme v těch nejnovějších vozech elektrohydraulická nosítka. Zjednodušeně řečeno, stále zapracováváme drobné nebo i větší změny ve snaze usnadnit práci našim zdravotníkům a zároveň poskytnout pacientům tu nejkvalitnější péči,“ doplňuje Hana Albrechtová.

Technické údaje:

motor diesel 1 950 cm3, 140 kW (170 koní), max. rychlost 160 km/h, celková hmotnost 3 880 kg, palivová nádrž 93 l, automatická převodovka 9G TRONIC PLUS, pohon zadní nápravy, světlá výška zástavby 1 920 mm

Pořizovací hodnota této sanitky s dodaným vybavením je 3 997 840 Kč s DPH.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy