Exekutora Jaroslava Homola odvolán

Kárný senát NSS dnes odvolal exekutora Jaroslava Homolu z Brna kvůli nevysvětleným převodům milionů korun. Homola se nesoudnímu líčení nezúčastnil ani neposkytl důvod své nepřítomnosti. Toto opatření je vzácné, naposledy bylo použito v roce 2015.


Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnešního dne ze své funkce odvolal Jaroslava Homolu, exekutora z Brna. Rozhodnutí padlo na základě Homolových nevysvětlených převodů desítek milionů korun. Homola se nedostavil k soudnímu líčení, ani nenabídl žádné vysvětlení za svou nepřítomnost.

Předseda senátu Jiří Palla uvedl, že Homola byl dopaden při rozhazování finančních prostředků získaných z exekucí mezi své soukromé a provozní účty, čímž se dopustil závažného kárného přestupku. Kárný návrh byl Homolovi podán v roce 2021 tehdejší ministryní spravedlnosti Marie Benešovou (ANO).

Dle navrhovatelky Lucie Čevelové tažení Homolovo vedlo k narušení důstojnosti exekutorského povolání a narušení důvěry veřejnosti v přesný a spravedlivý výkon exekutorských povinností. Homola podle Čevelové nejenže nevyjádřil žádnou nápravu svého chování, ale kárný návrh rovnou odmítl jako nesmyslný.

Homola se pokusil své převody mezi účty vysvětlit jako chybu či neschopnost jeho zaměstnanců, ale často neposkytl vysvětlení vůbec. 'Je naprosto nepřijatelné, aby exekutor nebyl schopen vysvětlit převod peněžních prostředků v řádech milionů korun,' podotkla Čevelová.

Odvolání z funkce je nejtvrdší trest, který může senát exekutorovi uložit. Toto opatření je výjimečné. První takové rozhodnutí padlo v roce 2015, kdy byli z funkce odvoláni exekutori Oldřich Svoboda z Hradce Králové a Ivo Nedbálek z Ostravy. Svoboda byl potrestán za ignorování předpisů a zdržování, zatímco Nedbálek za vysoké dluhy a další nedostatky v činnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy