Do konce měsíce má začít obnova přes 100 let staré kanalizace a vodovodu na Mendlově náměstí

Ještě do konce měsíce vstoupí probíhající rekonstrukce Mendlova náměstí do další významné fáze, kterou je obnova vodovodu a kanalizace. Zhotovitele, který nabídl nejnižší cenu, a to 118 283 745 korun bez DPH, dnes vybrala Rada města Brna.


„Vybudování nové kanalizace a vodovodu na Mendlově náměstí považuje město kvůli jejich špatnému technickému stavu za naprosto nezbytné. Vždyť nejstarší část vodovodu v tomto místě pochází z roku 1899 a nejstarší úsek kanalizace z roku 1914. Předpokládáme, že práce začnou ještě v říjnu a potrvají do konce příštího léta,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková a doplnila: „Velmi mne těší, že oproti hodnotě zakázky uvedené v zadávací dokumentaci Brno ušetří 8 395 050 korun.“

K účasti na sektorové veřejné zakázce bylo vyzváno 7 stavebních společností, 5 z nich podalo nabídky. Základním hodnoticím kritériem byla nejnižší nabídková cena. Tu předložila firma IMOS Brno, a. s., a činí 118 283 745 korun bez DPH. Součástí zakázky je kromě samotné obnovy také například zajištění vydání rozhodnutí o zvláštním užívání komunikace, dopravního značení po dobu stavby, vytyčení inženýrských sítí dotčených prováděním stavebních prací, vydání rozhodnutí o povolení kácet dřeviny nebo zkoušky kvality díla a zpracování dokumentace skutečného provedení stavby. Po dokončení prací na kanalizaci a vodovodu budou zapraveny povrchy nad zrekonstruovanými inženýrskými sítěmi.

„S ohledem na co nejkratší omezení všech druhů dopravy bude obnova kanalizace a vodovodu koordinována s dalšími stavebními akcemi. Navazuje tak na výměnu parovodů za horkovody Tepláren Brno a současně bude nutný souběh s opravou plynovodu a rovněž s pokládkou telekomunikačních kabelů v této lokalitě. Optimalizací koordinace dopravně-technického řešení se důkladně zabývaly společnosti PK Ossendorf a Aquatis, které jsou také projekčními autory jednotlivých stavebních objektů dopravní a technické infrastruktury,“ dodal radní pro oblast investic David Grund.

„Současné úpravy Mendlova náměstí mají být dokončeny u příležitosti 200 let od narození Gregora Johanna Mendela. Dočkáme se tak plnohodnotného veřejného prostoru se stromy a bezbariérovými zastávkami, který by navíc měla doplnit nová Mendelova socha,“ řekl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 21.10.2021 18:54




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy