Chladný víkend přináší první karnevaly i severské filmy

Pestrý a rozmanitý. Takový bude nadcházející víkend v Brně. V kině zhlédnete severské filmy na festivalu Scandi. Na výstavu zve Moravská galerie i Moravské zemské muzeum. Karnevalové radovánky se chystají na Louce a napjatý zápas sehrají brněnští basketbalisté.


Dobrou tradici je třeba zachovávat, a proto i letos na začátku roku zdobí Křížovou chodbu Nové radnice černobílé portrétní fotografie 14 laureátů Ceny města Brna 2022 doplněné o fotografie 11 dalších osobností, které ovlivňují dění kolem nás. Dialog s nimi prostřednictvím svého umění již řadu let vede fotograf Otto Ballon Mierny a teď do něj mohou vstoupit také návštěvníci jeho autorské výstavy s příznačným názvem Osobnosti VII.

„Zrcadlo, zrcadlo, odpověz mi, které knihy jsou nejkrásnější v naší zemi?“ Odpověď na tuhle otázku tentokrát nezná zrcadlo, ale Moravská galerie. Ta vystavuje tituly vydané loni a oceněné Ministerstvem kultury ČR a Památníkem národního písemnictví. Výstava se nachází v knihovně v Pražákově paláci a je otevřená dle její otevírací doby, vstupné je dobrovolné.

SCANDI, přehlídka současného severského filmu, již podeváté představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. O víkendu zve Kino Art třeba na satirickou komedii Je mi ze sebe špatně nebo na první díl kriminálního thrilleru Dealer, jehož pokračování je pak v plánu 29. ledna a 5. února.

Současnému tanci se v sobotu věnují v Industře. Dvě choreografie ukážou pohledy na bytí člověka z různých úhlů. Sólo CADAVRE EXQUIS představí tělo a jeho paměť. Metafora těla nalézá člověka jako bytost, která se mění a opět nachází v mnoha podobách. Autorky druhé choreografie IDENTITY: ANONYMOUS zkoumají ve svém díle fenomén toho, že přirozenost vlastní národnosti se drasticky mění ve chvíli, kdy žijete v cizině. Zjistíte více o stereotypech myšlení o cizincích a snaze vymanit se z nich.

Jak se vyvíjely česko-německé vztahy po roce 1989, se dozvíte na výstavě Moravského zemského muzea. V Biskupském dvoře si prohlédnete například všechny důležité dokumenty, které je definovaly, ale i mnoho dalšího. Nezanedbatelný prostor je věnován osobnosti diplomata a politika Jiřího Gruši. Jeho působení v 90. letech definovalo česko-německé vztahy.

Rovnou dva termíny jsou pro karnevalové nadšence připraveny na Vinohradech. Lužánecké pracoviště Louka v sobotu pořádá karneval, kde jsou v maskách vítáni děti i dospělí. Všechna zvířátka, piráti, námořnici a pohádkové osobnosti hurá na Louku buď na dopolední rej od 10 do 12, nebo na podvečerní variaci od 16 do 18 hodin.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.02.2023 07:37




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy