Brno i letos podpoří Ambasádu nezávislé běloruské kultury

Třemi sty tisíci korun podpoří město činnost Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně v letošním roce. Fungování této instituce spadá pod příspěvkovou organizaci Centrum experimentálního divadla. Poskytnutí neinvestičního příspěvku musí schválit ještě zastupitelé.


Centrum experimentálního divadla, příspěvková organizace, připravilo v roce 2020 u příležitosti připomenutí dne 17. listopadu 1989 symbolické otevření Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně. Její fungování v roce 2021 podpořilo kromě dalších i město Brno, a to částkou 600 tisíc korun.

„Na fungování ambasády v letošním roce jsme schválili částku poloviční, tedy 300 tisíc korun. Tyto peníze budou využity především na zajištění personálního chodu instituce, díky čemuž bude i nadále zachováno spojení s běloruskými umělci i další činnost v podobě řady projektů, které ambasáda chystá zrealizovat,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Ambasáda za dobu své existence zorganizovala a realizovala množství projektů:

•    Dopisy významných osobností českého kulturního a veřejného života běloruským politickým vězňům.

•    Rezidenční pobyty pro následující běloruské umělce:

- výtvarníky Uladzimira Hramoviče a Alesju Pčolkovou (ve spolupráci s Domem umění města Brna),

- dramatičky Aksanu Hajkovou a Alenu Ivaňušenkovou (ve spolupráci s Činohrou Národního divadla v Praze),

- básnířku Nastassju Kudasavovou a prozaika Sjarheje Kalendu (ve spolupráci s Českým literárním centrem).

•    Projekt Umělcem v Bělorusku – série čtení a besed s běloruskými umělci v divadlech a na univerzitách v 9 českých a moravských městech.

•    Projekt Zaostřeno na Bělorusko – účast 17 běloruských spisovatelů a novinářů na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy.

„Činnost Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně je pozitivně vnímána celou řadou významných osobností a institucí, např. Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, zástupci české pobočky Amnesty International, rádiem Svobodná Evropa a dalšími médii, která v průběhu času o činnosti ambasády informovala a informují. O tom, že ambasáda připravuje kvalitní projekty, svědčí i skutečnost, že se na projekt s názvem Visegrad Focus: Belarus podařilo od Visegrádského fondu získat podporu ve výši 23 tisíc eur,“ shrnul radní pro kulturu Marek Fišer.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 19.01.2022 10:10




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy