Brněnský obránce Kučařík unikl dalšímu trestu

V pondělním duelu mezi Kometou Brno a Severočechy byl brněnský obránce Kučerřík chybně vyloučen, což vyvolalo diskuze. Rozhodčí Šír dostal finanční pokutu, žádný další trest pro Kučerříka není nutný.


Ve dvaapadesáté minutě pondělního duelu mezi Kometou Brno a Severočechy došlo k vyloučení brněnského obránce Kučerříka, které vyvolalo mnoho diskuse. Kučerříkův zákrok na Jindřicha Abdula byl hodnocen jako bezohledný a hráč musel opustit led. Rozhodčí Robin Šír a Tomáš Cabák nakonec Kučerříkovi udělili trest na pět minut a do konce utkání. Následné hodnocení situace však přináší jiný pohled na tento incident.

Pohled na bezohlednost hráčů a smysluplnost disciplinárních trestů v této situaci přináší komentář Vladimíra Pešiny, šéfa rozhodčích. Dle jeho vyjádření měli hlavní sudí kontrolovat záznam utkání, což se stalo, avšak jejich rozhodnutí bylo chybné. Kučerřík měl podle něj obdržet pouze dvouminutový trest.

Jakub Navratil z Olomouce, zastánce Kučerříka z Vítkovic Petr Fridrich a hlavní rozhodčí Robin Šír udělali chybu, za kterou Šíru následně postihla finanční pokuta 25 % z jeho zápasového paušálu. Za tuto chybu rozhodčího byl tedy Šír potrestán finančně.

Disciplinární komise se situací také zabývala a došla k závěru, že žádný další trest pro Kučerříka není nutný. O souboji sice prohlásila, že se jednalo o 'čelně vedený zákrok na hráče v držení puku', avšak její rozhodnutí také zdůrazňuje, že trestání je výhradně v kompetenci rozhodčích zápasu.

Dobrou zprávou pro Kometa Brno je, že Kučerřík bude moci nastoupit ve třetím utkání série, které se bude konat ve čtvrtek od 17:30. Soupeři z Litvínova se zároveň vrátí Martin Havelka, který si odpykal jednozápasový trest. Sérii tak budou oba týmy hrát ve stavu 2:0 pro Litvínov a zbývající utkání nabídnou důležité body pro oba celky.

Pokuta pro sudího Šíra, chybně vyloučil Kučerříka, který nakonec vyvázl bez dalšího trestu, se tak může stát poučením pro současnou i budoucí generaci rozhodčích, kteří během své kariéry mohou čelit podobným situacím. Úkol rozhodčího není jednoduchý, ale je třeba, aby jeho rozhodnutí byla vždy spravedlivá a odpovídající situaci na ledě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vila Tugendhat

Hlavní zprávy