Brněnská lanovka ohrožuje vzácné ptáky

Předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické varuje, že navrhovaná miliardová investice do brněnské lanovky bude mít negativní dopad na ekosystém. Les, kudy má lanovka vést, je důležitým zimovištěm pro tisíce ptáků, včetně vzácných druhů.


Podle Jana Sychry, předsedy jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické, bude navrhovaná miliardová investice do brněnské lanovky mít závažný negativní dopad na přírodní ekosystém. Les, kudy má lanovka vést, je známým zimovištěm pro tisíce ptáků, včetně vzácných druhů jako kavky a havrany.

Sychra upozorňuje, že krajský úřad v minulosti rozhodl, že se u stavby nevyžaduje posouzení dopadu na životní prostředí, což je podle něj je chyba. Ornitologové k tomuto rozhodnutí vyjádřili nesouhlas, avšak jejich reakce byla opožděná, a tak neměli možnost podat odvolání. Ve svém této reakci na postup krajského úřadu Sychra připomíná, že „celý proces kolem lanovky probíhá skrytě a v tichosti“.

Nedávné rozhodnutí Ministerstva dopravy potvrdilo platnost povolení pro stavbu, což vyvolává obavy z dalších negativních dopadů na místní ekosystém. Sychra a jeho kolegové se nenechávají odradit a na ochranu přírody podali žalobu, ve které žádají o odkladný účinek na povolení projektu. „Nesouhlasíme s tím, že jsme prohráli,“ tvrdí Sychra.

Ornitologové se snaží kromě právních cest také o veřejnou podporu, shromažďují podpisy pod petici proti stavbě lanovky. Fyzickou petici podle Sychry podepsaly téměř dva tisíce lidí, a na online platformě je počet podpisů dokonce dvojnásobný. Ornitológové navíc nabízejí vedení krajského úřadu možnost vyhlásit oblast lanovky za chráněné území, ačkoliv Sychra předpokládá, že tento návrh bude nejspíše zamítnut. „Brno dlouhodobě ignoruje ochranu přírody,“ tvrdí Sychra.

Politici na druhé straně volají po potřebě lanovky, která by mohla významně oživit místní dopravu a lépe propojit univerzitní kampus, fakultní nemocnici a areál brněnského výstaviště. Součástí tohoto komplikovaného příběhu je také skutečnost, že develoiperská firma, která navrhla dráhu lanovky, vlastní i pozemek, kde má být umístěna mezistanice projektu.

Významným postem ve firmě AiD team, která dráhu lanovky navrhla, je Jaromír Černý. Ve stejné době, kdy se začalo debatovat o projektu lanovky, sponzoroval také hnutí ANO v Brně. Zástupci hnutí včetně náměstka primátorky Rena Černého tvrdí, že vědomosti o vazbě mezi navrhovateli lanovky a majiteli příslušného pozemku jsou pro ně nové, přičemž důrazně volají za realizaci projektu lanovky. 'Lanovka je vynikající projekt,' dodal Černý.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy