Brněnská gynekologie zřídila ambulanci pro trans osoby

Brněnská Fakultní nemocnice zřídila gynekologickou ambulanci pro transgender osoby. Služba vznikla kvůli stoupajícímu počtu žádostí o změnu pohlaví.


Brněnská Fakultní nemocnice otevřela gynekologickou ambulanci, která poskytuje péči a pomoc transgender osobám. Tento krok je odpovědí na stále rostoucí počet žádostí o změnu pohlaví v posledních letech. Ambulance zkouší poskytnout příjemné prostředí pro lidi, kteří podstupují proces změny pohlaví a čelí tak zvýšenému psychickému tlaku.

Ambulance se zaměřuje především na trans muže, tedy osoby narozené jako ženy a podstupující fyzickou transformaci na muže. Po celou dobu trvání léčby docházejí pacienti na kontrolní vyšetření a měření hladin hormonů. Na rozdíl od běžných gynekologických ordinací nabízí tato ambulance genderově neutrální prostředí a velmi zkušený zdravotnický personál. To je důležité pro komfort pacientů, kteří se tak nemusí cítit v rozpacích.

Gynekologická ambulance v Brně poskytuje i klasická vyšetření, jako je screening karcinomu děložního hrdla nebo konzultace týkající se antikoncepce a léčby hormony opačného pohlaví. V ordinaci si od svých pacientů často vyslechnou přání zastavit menstruační krvácení, které pro ně představuje velký stres.

Pro tuto službu je stále větší zájem, a to nejen z řad trans mužů, ale také trans žen, které již dokončily chirurgickou léčbu a podstoupily plastickou operaci k vytvoření pochvy.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky zaznamenalo nárůst počtu žádostí o změnu pohlaví z 40 žádostí v roce 2013 na zhruba 200 žádostí za rok v posledních dvou letech. Klinika v Brně má momentálně omezené kapacity a proto pracuje se seznamem čekajících.

Plánem do budoucna je rozšířit službu i o lůžkovou péči pro trans muže, kterým by ve nově vzniklé porodnici mělo být k dispozici jedno až dvě lůžka. Gynekolog-sexuolog, který bude mít pacienta od začátku jeho tranzice v péči, bude zároveň odpovídat i za chirurgické zákroky. Tím by měla být kontakt s gynekologem ještě blíže a péče koordinovanější.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy