Archeologové odhalují tajemství velkomoravských šperků

Archeologové z Moravského zemského muzea analyzují 9. století šperků z Velké Moravy pomocí elektronového mikroskopu. Cílem je zjistit více o původu a způsobu výroby těchto artefaktů.


Vědci z Moravského zemského muzea anději analyzují více než osm set 9. století šperků z Velké Moravy pomocí elektronového mikroskopu. Cílem této náročné práce je zjistit více informací o původu a způsobu výroby těchto cenných artefaktů.

Unikátní klenoty spjaté s naší historií

Velkomoravské šperky jsou pozůstatky našich prapředků a nese s sebou hodnotu naší kultury a historie. Patří ke dvěma nejcennějším souborům luxusních šperků z období Velké Moravy. Byly nalezeny v Mikulčicích na Hodonínsku a ve Starém Městě a Uherském Hradišti.

Podrobný výzkum zlatých pokladů

Tým dvanácti odborníků během pěti let zkoumá každý šperk pomocí rentgenu, fotografování a čištění. Následně prozkoumávají artefakty optickým i elektronovým mikroskopem a získávají důkladnou fotodokumentaci. Poté jsou šperky restaurovány, konzervovány a bezpečně uloženy.

Hledání skrytých souvislostí a odlišností

Archeologové doufají, že při svém výzkumu najdou podobnosti nebo rozdíly mezi šperky z různých velkomoravských hrobů, které by napověděly více o jejich původu a způsobu výroby. Mohlo by to také napovědět, zda byly šperky vyrobeny v jedné nebo více dílnách, případně zda mají různý původ.

Využití moderních technologií pro hlubší poznání

Elektronový mikroskop umožňuje vědcům detailně prozkoumat složení použitého materiálu a způsob zpracování šperků. Díky těmto informacím by mohli lépe porozumět historii a technikám použitím v době Velké Moravy.

Výroba přesných replik šperků pro další výzkum

Jako součást tohoto projektu vznikají v Mikulčicích přesné repliky velkomoravských šperků, na kterých pracuje zlatník Martin Fořt. Tyto repliky budou sloužit pro další výzkum a analýzy. Celkové náklady na projekt, který financuje ministerstvo kultury, činí přes 23 milionů korun.

Archeologická výstava pro veřejnost

Výsledky výzkumu budou prezentovány nejen prostřednictvím odborné studie, ale také prostřednictvím výstavy pro veřejnost. Díky tomu se lidé mohou dovědět více o bohaté historii Velké Moravy a odkazech, které nesou tyto šperky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy