Vydejte se podzimním Brnem

0

brno, prohlídky


Kolikrát znáš Brno, tolikrát jsi Brňanem! Podzimní čas láká na další sérii autentických prohlídek konaných pod taktovkou TIC BRNO. Pojďte se s námi vydat za příběhy, historickými daty a neobvyklými místy městem Brnem.

Hodava, Eliška Rejčka, Helena z Tovaru, Marie Steyskalová, Sylva Lacinová nebo Eva Tálská? Nová prohlídka Za vším hledej ženu vás přesvědčí, že ženy mají místo nejen v dějinách Brna, ale také v prostoru jeho ulic a architektury. Podzimní blok vás zavede také tam, kde se mísily životy Čechů, Němců a Židů. Děsivé historky, mordy, pověsti i přízraky v návaznosti na skutečné příběhy a středověké soudničky - to vše se dozvíte s Brněnskými morytáty. Podobně temné téma nemocí a posmrtných záležitostí přinese prohlídka Smrt a rozklad v Brně. A Brno a podzim středověku vás vtáhne do světa fantazie, kreativity a víry našich dávných předků.

Na rodiny s dětmi čekají oblíbené Brněnské pověsti, které prozradí, jak to bylo třeba se slavným brněnským drakem. Vyrazit s průvodci můžete i ven z centra. Poznáte městské části Líšeň, Královo Pole či Jundrov. Netradiční je procházka po Ústředním hřbitově - jednom z největších hřbitovů u nás. Za přírodou vyrazíte na Stránskou skálu - sídliště pravěkých kultur se zajímavými geologickými útvary. Delší nedělní vycházka je zaměřená na hrad Veveří, historii Brněnské přehrady a Veverské Bítýšky.

Na podzim jsme navázali na úspěšnou letní novinku a brněnské památky si budete moci znovu zaběhnout. Profesionální průvodce vás na dvou běžeckých prohlídkách provede turistickými i méně tradičními místy, která byste však na té běžné pěší nestihli projít. První trasa Přes Pavillon ke Špilberku je dlouhá 6 km a vypíchne to nejzajímavější z Brna. Druhá 10 km dlouhá trasa Přes vilu Tugendhat k Cejlu je nabitá památkami architektonickými i industriálními. Zkrátka ideální spojení příjemného s užitečným.

Sérii podzimních autentických prohlídek uzavře prohlídka Události 17. listopadu, při které zjistíte, jak probíhala sametová revoluce v Brně.

Kompletní seznam autentických prohlídek najdete na: www.gotobrno.cz/akce/autentickeprohlidky-podzim/. Zakoupíte tam i vstupenky, nebo si pro ně přijďte osobně do infocenter na Radnické 8 a Panenské 1.

 

Vybrané autentické prohlídky:

Češi, Němci a Židé v Brně

Život Němců a Židů v Brně a hlavní místa spojená s jejich životem v našem městě – to je téma této prohlídky. Komentovaná procházka začne na Moravském náměstí, kde stával původní Německý dům. Důležitá místa si ukážete na reliéfní mapě Brna. Projdete Rašínovou ulicí a zastavíte se na Komenského náměstí, kde se dozvíte o bývalém německém gymnáziu, červeném kostelu a Besedním domě na Husově ulici. Další zastavení bude na Petrově a nakonec dojdeme ke kostelu sv. Máří Magdaleny na Masarykově třídě.

Termín: 4. září 2021, 14.00

 

Prvorepublikovým Brnem s dětmi

Projděme se společně centrem a zavzpomínejme z vyprávění našich pra i praprarodičů kde a co se v Brně tančívalo, kde se co prodávalo, co bylo módní a kolik co stálo. A kdo přijde tematicky oblečen, odejde možná i obdarován! Dopolední prohlídka Prvorepublikovým Brnem je adaptována pro (pra)rodiče a děti ve věku 8-13 let.

Termín: 28. října 2021, 10.00

 

Prvorepublikovým Brnem

Projděme se společně centrem a zavzpomínejme z vyprávění našich pra i praprarodičů kde a co se v Brně tančívalo, kde se co prodávalo, co bylo módní a kolik co stálo. A kdo přijde tematicky oblečen, odejde možná i obdarován.

Termín: 28. října 2021, 13.00

 

Všichni brněnští svatí

Brno je plné svatých. Ve středu města na ně narazíte na každém kroku. Na morovém sloupě na nás čeká sv. Šebastián, u vchodu do minoritského kostela sv. Dismas, kousek od Divadla Husa na provázku pak například sv. Primitiv. Proč zde byli postaveni? Jaký je kontext vzniku těchto soch? To je jedna z mnoha otázek, které se pokusíme zodpovědět. Hlavně se však zaměříme na postavy světců samotných. Řada z nich se z dnešního pohledu jeví jako rozporuplné osobnosti. Ani sama katolická církev své věřící nezavazuje k uctívání svatých. Jejich osudy však mají potenciál oslovovat každého z nás. Půjdeme spolu Brnem a zkusíme se zeptat kamene…

Termín: 1. listopadu 2021, 14.00

 

Události 17. listopadu v Brně

Dvacátého listopadu 1989 vyšli Brňané do ulic a žádali změnu režimu. Demonstrace vyvrcholily nedělní generální stávkou, kde tisíce lidí vytvořilo lidský řetěz a propojilo tak náměstí Svobody s věznicí v Bohunicích. Sametová revoluce v Brně, její aktéři a místa, na kterých se psaly dějiny. Jak události 17. listopadu rezonovaly v Brně? Jak vypadaly demonstrace, generální stávky a co probíhalo v zákulisí?

Termín: 17. listopadu 2021, 10.00


Foto: studio Flusser



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář