Z nepamátek zase památky. Město navrhuje ke znovuzapsání devět staveb

Na seznam památek byly zapsány opožděně, a kvůli tomu o svůj status přišly. Administrativní chyba z 80. let se dotkla stovek budov, jen ve vlastnictví města Brna jich je 150. Město teď vybralo devět nejvýznamnějších, které navrhne ministerstvu k opětovnému zpamátnění. Zároveň byl už začátkem roku na Ministerstvo kultury odeslán návrh na vyhlášení památkové zóny.


„I když dotčené budovy o status památky přišly, na jejich hodnotě to nic nemění. Spolu s vedoucím odboru památkové péče jsme proto vytipovali ty nejdůležitější stavby, u kterých město vnímá památkovou ochranu jako nezbytnost. Z naší strany jde tedy o vyjádření stanoviska, že k nim tak hodláme nadále přistupovat a jejich autenticitu zachovat i pro budoucí generace. Zároveň uvidíme, jak dlouho bude ministerstvu jejich opětovný zápis trvat,“ podotkl náměstek primátorky pro kulturu Tomáš Koláčný.

Na seznamu, který dnes radní schválili, je devět staveb. Jsou mezi nimi historické bytové domy v centru města, ale i díla moderní architektury jako Janáčkovo divadlo nebo Fuchsovo autobusové nádraží naproti hotelu Grand.

Kompletní seznam tvoří:

•    Janáčkovo divadlo,

•    Dům umění,

•    autobusové nádraží na Benešově,

•    palác pojišťovny Riunione Adriatica di Sicurta na Nádražní,

•    škola na Rašínově,

•    bytový dům na Biskupské 3,

•    bytový dům na Zámečnické 2, 4, 6,

•    secesní dům na Starobrněnské 7,

•    soubor secesních domů Průchodní 1, 2, Radnická 7, 9, Radnická 3, 5, Masarykova 6.

Zmíněná administrativní chyba vznikla v 80. letech. Podle tehdejší legislativy měly být památky zapsány na seznam do roku 1987, později už měly procházet složitějším procesem – prohlášením. Úředníci ale zhruba dva a půl tisíce staveb k zápisu schválených včas reálně zapsali až v průběhu let 1988 a 1989. Většina z těchto staveb se nachází na jižní Moravě, jen v Brně se to týká asi 1400 budov. „Z nich se na seznam už znovu vrátily jen jednotky jako škola na Šujanově náměstí nebo dům na rohu ulic Milady Horákové a náměstí 28. října. Vyhlášení památkových zón by podstatně rychleji zvýšilo úroveň památkové ochrany v Brně, ze kterého za poslední roky několik hodnotných budov nenávratně zmizelo. Památková zóna ale zároveň zaručuje ochranu převážně co se týče fasád, charakteru zástavby nebo veřejného prostranství. Na vnitřní prostory se nevztahuje. Pokud je hodnotný i interiér budovy, je potřeba usilovat o její prohlášení kulturní památkou,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 18.11.2021 08:56




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy