Vjezd do centra Brna se pro nadrozměrná vozidla zpoplatní

O zpoplatnění vjezdů do centra pro nadrozměrná vozidla rozhodlo vedení města. Do oblasti vymezené ulicemi Husova, Nádražní, Koliště a Moravské náměstí se doposud dostanou vozidla nad 3,5 tuny s vjezdovým oprávněním, které je zdarma. Kvůli špatnému stavu vozovky v centru bude nyní zpoplatněno podle váhy vozidla a období trvání oprávnění. Cílem města je významně zregulovat nadměrná a vysokotonážní vozidla ve svém centru. Následovat bude postupná oprava zničených úseků v dané oblasti.


„Momentálně evidujeme asi 200 vydaných dlouhodobých vjezdových oprávnění pro nadrozměrná vozidla. Typicky jde o auta městských firem, která zajišťují například svoz odpadů nebo zásobování větších provozů. K nim se přidávají další krátkodobá na zajištění staveb. Zpoplatněním vjezdu chceme omezit jejich pohyb tak, aby nedocházelo zbytečně k dalšímu poškozování už tak špatného stavu vozovky v centru města. Pro získání povolení k vjezdu do centra bude nadále nutné prokázat důvod vjezdu a doložit potřebné doklady,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Poplatek za oprávnění, které se vztahuje vždy ke konkrétní registrační značce a vozidlu, je odstupňován podle hmotnosti vozidla a délky platnosti oprávnění. Vozidla 3,5–7,5 tuny zaplatí 3 tisíce korun za měsíční, 18 tisíc korun za půlroční a 36 tisíc korun za roční oprávnění. Auta s hmotností 7,5–17 tun vyjde měsíční oprávnění na 6 tisíc korun, půlroční na 36 tisíc korun a roční na 73 tisíc korun. U vozidel nad 17 tun lze koupit jen roční oprávnění za 73 tisíc korun. „Oprávnění bude platné vždy pouze na schválenou trasu. Ke kontrole budou sloužit kamery. Finanční prostředky získané za oprávnění a případné pokuty budou putovat do Fondu mobility,“ doplnil Petr Kratochvíl.

Odbor dopravy nyní musí učinit další nezbytné kroky, jako je právní posouzení rizik, seznam případných výjimek nebo nastavení systému vjezdů a tvorbu vyhlášky. Předpokládá se, že zpoplatnění vjezdu do centra pro nadrozměrná vozidla bude fungovat od září tohoto roku.


Zdroj: tisková zpráva města Brna


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.03.2021 11:09




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy