Velikonoční festival oslavuje české duchovní skladatele

Filharmonie Brno pořádá Velikonoční festival duchovní hudby, který se letos soustředí výhradně na českou tvorbu. Festival, který pokračuje do 7. dubna, odráží duchovní význam jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři a propojuje se s Rokem české hudby.


Velikonoční festival duchovní hudby, tradiční akce Filharmonie Brno, letos nabídne výhradně českou tvorbu. Událost, která svoji pozornost soustředí na duchovní hudbu od středověku až po současnost, se uskuteční v různých kostelech v Brně a potrvá až do 7. dubna.

Festival zahájil performance Bronzového hada, díla významného českého skladatele Jana Dismase Zelenky. Vystoupení se konalo v minoritském kostele svatých Janů v Brně 24. března. Akci provedl soubor Ensemble Inégal pod vedením dirigenta Adama Viktora.

Těšit se můžeme na tvorbu významných českých skladatelů, například Josefa Bohuslava Foerstera, Leoše Janáčka a Bedřicha Antonína Wiedermanna. Dramaturgie festivalových koncertů bude také odrážet duchovní význam jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři, včetně temných hodinek, koncertů při svíčkách v potemnělých kostelech od Škaredé středy do Velkého pátku.

Akcent na českou hudbu tak Festival poutavě spojuje s letošním Rokem české hudby. Tato iniciativa, která má za cíl oslavu a připomínu tuzemské hudební tvorby, je aktuálně připomenuta po celém Česku. Stejně jako Velikonoční festival duchovní hudby, Rok české hudby se soustřeďuje na význam a vliv českých skladatelů a jejich děl.

Závěr festivalu bude patřit slavnostnímu provedení Glagolské mše Leoše Janáčka pod taktovkou Tomáše Netopila. Společně s brněnskou premiérou díla Raduj se III Slavomíra Hořínky, skladba ukazuje, že i v současnosti mohou vznikat silné a srozumitelné duchovní skladby.

Pro více informací a program festivalu navštivte stránku kultura/velikonocni-festival-duchovni-hudby-je-letos-vyhradne-cesky-347537. Neváhejte a přidejte se k oslavě české hudební tvorby na tomto jedinečném festivalu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy