Správně používané respirátory zdraví neškodí a před koronavirem bezpečně ochrání

Respirátor ještě před rokem používali spíš jen zdravotníci v první linii, dnes je to povinná výbava každého obyvatele republiky nad 15 let. Povinné jsou například v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických zařízeních. Nosit by se měl respirátor tak, jak uvádí výrobce, většinou jen několik hodin. Pokud se nosí déle nebo i několik dní, mohou si lidé přivodit problémy.


Dlouhodobě nošený respirátor může být znečištěný a nemusí být funkční, mohou se tak na jeho povrchu množit bakterie. V takovém případě mohou mít lidé i zdravotní problémy. „Většinou mají pacienti problémy lokální, například vyrážku pod respirátorem, někteří si stěžují i na obtížnější dýchání, ale objektivně to většina pacientů to snáší dobře a nemají žádné zásadní problémy s dechem, i když mají třeba chronické plicní onemocnění,“ říká primář Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy MUDr. Vladimír Herouta a doplňuje, že pokud zakrytá ústa někomu zhoršují komfort dýchání, měl by využít každé chvíle, kdy je sám, respirátor sundávat a dýchat tak, jak je zvyklý.   

Respirátor je od výroby sterilní, proto na něm nejsou žádné bakterie, tak jako na jiných věcech, se kterými člověk běžně přichází do styku. Aby byla jeho čistota zachována, mělo by se s respirátorem správně manipulovat. To znamená nasazovat ho tak, jak je doporučeno: vzít ho za úchyty, které dáváme za uši a správně ho utěsnit kolem nosu, aby byl co nejmenší únik vzduchu mimo respirátor. „V případě, že by byl respirátor používaný delší dobu, než předepisují výrobci, pak se kolonizuje bakteriemi, které jsou normálně přítomné v lidském těle, hlavně v dýchacích cestách. Vdechování bakteríí ze znečištěného respirátoru může v extrémním případě způsobit infekci dýchacích cest, či plic.,“ vysvětluje primář plicní kliniky.

Správně nasazený respirátor má oproti obyčejné roušce i tu výhodu, že více chrání i svého nositele. Nošení respirátoru je ale nutné brát jenom jako jedno z nutných opatření. Stejně důležitá jsou i doporučení o dodržování rozestupů a častém větrání uzavřených místností. „V současné epidemiologické situaci má význam nosit respirátor především v uzavřených prostorách, kde se aerosol nemá šanci rozptýlit větrem, tak jak tomu bývá mimo budovy. Pokud budeme v uzavřené místnosti, tak je potřeba respirátor mít a chránit se,“ doplňuje Herout.

foto: primář MUDr. Vladimír Herouta

Zdroj: tisková zpráva, FN Brno
Zdroj foto: FN Brno

Poznámka redakce: 
Pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.


Užitečné odkazy na PDF ke stažení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.03.2021 14:24




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy