Rekonstrukce parku na Moravském náměstí jde do finále

Nevyhovující stav zeleně, asfaltových cest i fontány, na němž se podepsala nejen doba vzniku, ale také zvýšená zátěž v podobě konání kulturních akcí a adventních trhů – to vše byly důvody pro revitalizaci parku na Moravském náměstí. Stavební práce začaly 1. března a v těchto dnech jdou do finále, ploty ohrazující stavbu by měly zmizet 8. listopadu. Nejzranitelnější travnaté partie a trvalkové záhony však ještě budou po nějakou dobu chráněny nižšími zábranami.


Nová podoba atraktivního veřejného prostoru koncipovaného podle současných tendencí navracení přírody do města a sloužícího k odpočinku, zábavě dětí i dospělých vzešla z architektonické soutěže, v níž v roce 2016 uspěl návrh od consequence forma architects. Samotné projekční práce trvaly od března 2019 do léta 2021. Oproti soutěži došlo ke zmenšení centrální plochy, navíc byl detailně rozpracován systém vsakování dešťové vody a ošetření kořenových systémů stromů.

Rekonstrukce stála 132,5 milionu korun. Částkou 95,5 milionu se ní podílelo město Brno, zbytek, tedy 37 milionů, platí městská část Brno-střed. Ta též hradila ostatní náklady jako zpracování potřebných stupňů projektové dokumentace, ošetření v kořenových zónách stromů, které v parku zůstaly, a pokácení těch, které z důvodů zdravotních a případně i kompozičních v nové úpravě již nejsou. V součtu šlo o bezmála dalších 10 milionů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.11.2022 08:52




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy