Policista obviněn z úplatků: Skandál ohrožuje brněnský magistrát

Policista obviněný z korupce za účelem získání bytu v Brně pro příbuznou čelí soudu. Údajně nabídl úplatek ve výši 360 tisíc Kč za neoprávněné přidělení městského bytu. Případ souvisí s kauzou kolem Bradače, kde organizovaná skupina měla opakovaně přidělovat byty za úplatky.


Vedení brněnské policie se vrhlo do dalšího případu korupce. Tentokrát je hlavní aktér obviněný ze směnitelného pohledávky ve výši 360 tisíc korun, údajně za účelem získání bytu pro svou příbuznou. Jedná se o vyšetřování trestného činu z let 2021 a 2022, které směřuje k soudu.

Podle výsledků přípravného řízení měl obviněný v období let 2021 a 2022 usilovat o neoprávněné přidělení městského bytu v Brně pro svoji příbuznou prostřednictvím úplatku ve výši 360 tisíc Kč. Obviněný je vedoucím pracovníkem Policie ČR, a proto vyšetřování vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů, nicméně toto jeho postavení se stíhanou trestnou činností nemá žádnou spojitost,“ uvedl vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Případ policisty úzce souvisí s kauzou kolem Bradače. 'V této související trestné věci je obviněným jako organizované zločinecké skupině kladeno za vinu jednání, jímž mělo opakovaně za úplatky docházet k neoprávněnému přidělování městských bytů v Brně,“ uvedl Dragoun.

Další chachry s přidělováním bytů v Brně? Pouze omyl, brání se radnice

Kvůli podezření z machinací s byty v části Brno-střed zasahovali policisté v Brně v říjnu 2022. Zadrželi osm lidí. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, následně policie ale ve věci začala stíhat další tři lidi.

V druhé polovině října 2022 policisté zasahovali v Brně podruhé, a to na bytovém odboru magistrátu, na radnici Brno-sever, Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího primátorova náměstka a nynějšího ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Policie v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích stíhá devět lidí a tři firmy. Hladíka nikoli.

Nikoho z ODS jsem nekryl, brání se Blažek v kauze manipulace s byty v Brně

V listopadu 2022 následovala třetí kauza, volně související s předchozími případy, když kriminalisté podezřívali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně dvě ženy. NSZ loni v únoru jejich stíhání zrušilo, policie dotyčné ale následně znovu obvinila a s nimi ještě dva další lidi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy