Počet datových sad na datovém portálu města překonal stovku

Na datovém portálu města Brna je k dispozici 100 datových sad, a to ve standardech otevřených dat, tedy volně ke stažení, bez licenčních omezení, jednoduše přístupných a s kompletní dokumentací. Stý dataset byl publikován 9 měsíců po updatu datového portálu.


„Před necelým rokem prošel datový portál města rozsáhlým vylepšením, jehož cílem bylo zvýšit kvalitu poskytování dat pro veřejnost. Veškerá data jsou nyní pravidelně aktualizována a udržována, což nebývá u srovnatelných portálů zvykem. Mezi nejvíce stahovaná data patří brownfieldy, dopravní intenzity cyklistů a dopravní nehody. V katalogu jsou k dispozici i senzorická data o průjezdech cyklistů, kvalitě ovzduší či z dopravní navigace Waze. Novinkou jsou pak i data o obsazenosti parkovacích domů. Do konce roku plánujeme zveřejnit ve strojově čitelné podobě data z jízdních řádů, data o polohách vozidel hromadné dopravy v celém Jihomoravském kraji či data z rezidentního parkování. V nejbližší době nás čeká zveřejnění katastrálních dat (parcely, adresní body) a dobíjecích stanic pro elektromobily,“ uvedl náměstek Tomáš Koláčný. 

Ve zmiňované stovce je 41 datasetů z oblasti životního prostředí, 23 z oblasti obyvatelstva, 14 z dopravy, 9 z technické infrastruktury, 4 se týkají bezpečnosti, 4 ekonomiky a trhu práce, 3 kultury a historie a 2 hovoří o územním plánu.

„Datové sady používají ve svých aplikacích i některé firmy. Například data o polohách kontejnerů a nádob na tříděný odpad využívá aplikace „Kam s ním“, která říká uživatelům, kam je třeba odnést různé typy odpadů. Místa pro odkládání kol a koloběžek poté využívají do aplikací společnosti Rekola a Nextbike, v případě koloběžek pak Lime, Bolt či Yoyoway,“ vysvětlil Tomáš Koláčný.

Na spolupráci se podílí i městské firmy a příspěvkové organizace, jako je Kancelář architekta města Brna, Technické sítě, TIC BRNO, KORDIS a další. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.10.2021 09:14




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy