Nové validátory v Brně: Kup si jízdenku přímo v autobuse

Nová linka 304 v Brně představí nový typ validátoru, který umožňuje pasážerům koupit jízdenku přímo v autobuse. Validátory jsou již instalovány v devíti vozech, ale Kordis plánuje rozšířit tento systém na další linky a autobusy.


Novou linku 304, která zajistí spojení mezi Brnem a Kuřimí v rámci integrovaného systému Kordis, bude charakterizovat nový typ validátoru. Ten nabídne cestujícím možnost koupit jakoukoliv jízdenku přímo v autobusu, a to buď prostřednictvím osmipalcového širokoúhlého dotykového displeje, nebo jednoduchým přiložením bankovní karty. 'Tento model je větší a oproti tradičním brněnským validátorům nabízí více funkcí', vysvětluje Vladimír Dopita, vedoucí oddělení provozu společnosti Kordis.

Validátory byly zatím nainstalovány v devíti autobusech. Společnost Kordis ovšem plánuje systém rozšířit na další linky, konkrétně 701 a 702 do Mokré-Horákova a do Viničných Šumic. 'Po úspěšném odzkoušení plánujeme systém rozšířit také na další příměstské linky v okolí Brna. Celkově by mělo jít o 150 autobusů', sděluje ředitel společnosti Kordis, Jiří Horský. Očekává se, že systém bude implementován nejpozději během letních prázdnin.

Kromě nové linky do Kuřimi, směřující z Brna, se cestující mohou těšit také na změny v dopravě přímo v Brně. Linky číslo 4 do Obřan a 10 na Stránskou skálu se vracejí na svou trasu, zatímco trolejbusová linka číslo 30 bude nově pokračovat až do Soběšic. Tento trolejbus může fungovat bez trolejí díky hybridnímu pohonu.

Investice do nových technologií zahrnuje také instalaci zařízení umožňující komunikaci se semafory na jednotlivých křižovatkách a s elektronickými panely na zastávkách. Celkové náklady na implementaci těchto úprav se odhadují na 20 milionů korun. Většinu těchto nákladů pokryje Evropská unie.

Během zkušebního provozu bude nástup možný všemi dveřmi jen od 5 do 20 hodin. 'Systém jsme chtěli nejdříve otestovat v době nejvyššího provozu', uvedl Horský. Změnu si cestující všimnou také na panelu v autobuse – v době, kdy platí nástup všemi dveřmi, bude v rohu označení 'S', což znamená 'samoobsluha'.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy