Lužánecký Polybus vyjede na čtyři podzimní akce v Brně a okolí

Pojízdný polytechnický kabinet neboli Polybus dosud vzdělával a bavil především děti na základních a mateřských školách, v říjnu a listopadu se s ním setká také široká veřejnost. Při příležitosti otevření nového pavilonu Základní školy Židlochovice, na Ekofilmu Brno, Maker Faire Brno a Bastlfestu. Děti i dospělí si tak vyzkouší řemeslo na vlastní kůži pod dohledem zkušených lužáneckých lektorek a lektorů. Projekt Polybus realizuje SVČ Lužánky v rámci mezinárodního projektu EduSTEM.


Díky kouzelnému autu, které v nitru ukrývá spoustu pomůcek, už vznikly miniučebny pro technické vzdělávání v Brně, Krumvíři, Boleradicích a u dalších jihomoravských škol na jaře a v létě. Letošní podzim bude jiný. Lektoři s Polybusem navštíví kromě škol také několik akcí pro rodiny s dětmi. Účastníci se mohou těšit na workshopy, ze kterých si odnesou vlastnoruční výrobek.

„Pro většinu dětí byla zatím nejzajímavější práce s reálnou pilkou a pilníkem. Samozřejmě je baví také práce se stojanovou vrtačkou, pájkou do dřeva, výřez lupénkovou pilkou a  pájení elektrických obvodů. Připravujeme i termotisk pomocí termolisu,” zmínila metodička a lužánecká lektorka Miroslava Dančáková.

Vedle praktických zkušeností předávají lektoři také teoretické znalosti například o recyklaci, lesním hospodářství, řemeslech nebo o elektronice. I na to se zaměří na chystaných akcích.

„Součástí výukového programu na Ekofilmu Brno bude výroba dřevěného stojanu na mobil a recyzápisník. Plánujeme také dílnu pro veřejnost, kde si rodiny s dětmi zasadí květinu a vytvoří živé obrázky. Na Maker Faire Brno bude na programu ptačí minikrmítko zdobené pyrografikou,” doplnila Dančáková.

Zda jsou dílny pro veřejnost otevřené, nebo je nutné se na ně přihlásit, se zájemci dozví na webových stránkách pořádajících akcí. Více o Polybusu, kam a kdy dorazí s lužáneckou posádkou, najdete na webu.

Přehled podzimních akcí s Polybusem

Věda a technika jede (slavnostní otevření nového pavilonu ZŠ Židlochovice) - 8. října
Ekofilm Brno na náměstí Svobody - 21.-22. října
Maker Fair Brno na brněnském výstavišti - 23.-24. října
Bastlfest ve VIDA! science centru Brno - 20.-21. listopadu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.10.2021 15:58




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy