Kvůli absenci očkování proti černému kašli vyloučení žáků nehrozí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ujistila, že vyloučení žáků z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí. V posledních letech vzrostl počet případů černého kašle v Česku, přestože očkování je povinné.


Vyřazení žáků z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila dnes hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Její slova přišla po kontroverzním tvrzení pražských hygieniků, kteří v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou do výuky smět pouze řádně očkovaní žáci. Svrčinová však zdůraznila, že postupovat se bude individuálně, a rozhodně nebude vylučováno celé kolektivy dětí.

Upozorňujeme, že v posledních letech vzrostl počet případů černého kašle v Česku, přestože je očkování proti němu povinné. Letos bylo zaznamenáno nejvíce případů od 60. let. Symptomy tohoto onemocnění zahrnují suchý, zajíkavý kašel a mohou vést k zástavě dechu a lapavým nádechům.

Hlavní hygienička dále uvedla, že se v současné době nezvažují žádná plošná opatření. Školy by měly informovat rodiče a hygieniky o každém případu nákazy a dodržovat základní pravidla, která zahrnují častější větrání a pravidelné desinfekci. Je také nutné, aby nemocné dítě nebo nemocný člověk nevycházel do kolektivu a kontaktoval svého lékaře.

Doporučuje se, aby rodiče zkontrolovali, zda byly jejich děti v deseti či jedenácti letech přeočkovány proti černému kašli. Podle Matyáše Fošuma, ředitele ministerského odboru veřejného zdraví, ale nemají školy pravomoc vyžadovat kopii očkovacího průkazu, protože jde o zdravotnickou dokumentaci.

K jednotlivým případům černého kašle provádějí hygienici takzvané epidemiologické šetření. Cílem opatření, která doporučují vakcinologové, je zabránit šíření nemoci mezi neočkované děti. Očkování proti černému kašli je součástí povinného očkování v dětství a mělo by být provedeno v devíti týdnech, čtyřech měsících, zhruba roce, pěti letech a v deseti či jedenácti letech.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy