Jak se prodlužují technické prohlídky vozidel (STK) - Omnibus II

Platnost technických prohlídek je prodloužena o 10 měsíců v celé Evropské unii ode dne jejich původní platnosti. Opatření se týká technických kontrol propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021. Ty, které propadly v období 1. února - 31. srpna 2020 byly již dříve prodlouženy o 7 měsíců. Znovu prodlužovat už jednou prodloužené STK není možné!


Na co se Omnibus II vztahuje?

  • lhůtu pravidelné technické prohlídky a platnost osvědčení o technické způsobilosti (tzn. lhůta skončila nebo skončí od 1.9.2020 do 30.6.2021, prodlužuje se o 10 měsíců).

Na co se Omnibus II nevztahuje?

  • protokoly o evidenční kontrole,

  • na prodloužení platnosti osvědčení o technické způsobilosti a 30 denní lhůty k provedení opakované technické prohlídky,

  • na lhůtu pravidelné technické prohlídky a platnost osvědčení o technické způsobilosti, která byla prodloužena podle Omnibus I (tzn., lhůta skončila od 1. 2. 2020 do 30. 8. 2020, prodloužila se o 7 měsíců – opětovně nelze).

Životní situace:

1.    Skončí mi lhůta pravidelné technické prohlídky u vozidla do 20. 5. 2021, vztahuje se na mě prodloužení Omnibus II, pokud ano, tak do kdy nejdéle se musím s vozidlem podrobit pravidelné technické prohlídce?

Odpověď: ANO Omnibus II se na Vás vztahuje, u vozidla se lhůta prodlužuje o 10 měsíců, tj. do 20. 3. 2022.

2.    Skončí mi lhůta pravidelné technické prohlídky u vozidla do 2. 7. 2021, vztahuje se na mě prodloužení Omnibus II, pokud ano, tak do kdy nejdéle se musím s vozidlem podrobit pravidelné technické prohlídce?

Odpověď: NE Omnibus II se na Vás nevztahuje, u vozidla zůstává původní lhůta tj. do 2. 7. 2021.

3.    Skončila mi lhůta pravidelné technické prohlídky u vozidla k 20. 5. 2020, která se mi prodloužila o 7 měsíců podle Omnibus I tj. do 20. 12. 2020, vztahuje se na mě prodloužení Omnibus II, pokud ano, tak do kdy nejdéle se musím s vozidlem podrobit pravidelné technické prohlídce?

Odpověď: NE Omnibus II se na Vás nevztahuje, neboť se na prodloužení lhůty k provedení technické prohlídky podle Omnibus I, nedá použít čl. 5 odst. 1 a 2 nového nařízení Omnibus II. Marným uplynutím lhůty se stalo vozidlo k provozu nezpůsobilé a provozovatel vozidla nesmí takovéto vozidlo provozovat na pozemních komunikacích. V neposlední řadě nelze poukázat na skutečnost, že neplatné osvědčení o technické způsobilosti má dopady i do pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

.
.
.
.

Pro více informací včetně on-line kalkulačky, která Vám spočítá prodloužení platnosti technické kontroly, navštivte webovou stránku https://www.mdcr.cz.

Zdroj: tisková zpráva, MDČR
Zdroj foto: MDČR


Poznámka redakce: pokud chcete při nákupu nového vozu ušetřit, navštivte stránku Nejlevnější nová auta v ČR.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.03.2021 10:07




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy