Festivaly i dlouhodobá činnost. Kultura v Brně si letos rozdělí 55 milionů korun

Pořadatelé zdejších velkých kulturních událostí se již brzy dozví, jak velkou podporu získají od města Brna. Radní schválili dotace u individuálních projektů a také u programů v jednotlivých oblastech kultury. Tyto body ještě musí projednat zastupitelé.


Dotační programy pro jednotlivé oblasti kultury pravidelně podporují organizace zabývající se uměním v celé jeho šíři. „Celkem vypisujeme devět dotačních programů v kulturní sféře. Každá z daných oblastí má ustanovenou pětičlennou odbornou komisi, která z žádostí, jež splní všechny formální náležitosti, hodnotí ve dvou kolech uchazeče o dotaci. Kultura v Brně nejsou jenom velké festivaly, ale také například celoroční činnost divadel, kin a spolků,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast kultury Tomáš Koláčný. Dle dotačních programů bude poskytnuto na realizaci projektů a podporu umělecké celoroční činnosti v oblasti kultury celkem 35 995 000 korun, ze kterých je v letošním roce rozdělováno 32 230 000 korun na jednoleté dotace bez dobíhajících dvouletých smluv z roku 2021.

Devět oblastí dotací pro kulturu:

-        Audiovize (1,642 mil. Kč) Částka zahrnuje i dvouleté dotace, platí pro celý seznam níže. 

-        Divadlo, performance a cirkus (3,649 mil. Kč)

-        Podpora uměleckých řemesel a lidových tradic (1,647 mil. Kč)

-        Hudba (12,886 mil. Kč)

-        Celoroční činnosti hudebních klubů (3,649 mil. Kč)

-        Kulturně-vzdělávací a zájmové činnosti (5,356 mil. Kč)

-        Literatura (1,838 mil. Kč)

-        Tanec (1,351 mil. Kč)

-        Výtvarné umění, fotografie, design a architektura (6,448 mil. Kč)

Širokou částí jsou jednoleté neinvestiční dotace pro jednotlivé projekty v rámci individuálních dotací. O dotace podávané v rámci dotačních programů se zájemci mohli hlásit během léta a podzimu loňského roku. „Dalším typem jsou individuální příspěvky na určitou událost. Tam v letošním roce přispějeme na osm významných akcí. Nebudou mezi nimi chybět stálice na brněnském kulturním nebi, jako je Měsíc autorského čtení nebo JazzFestBrno a další. S kolegy v Radě jsme se nicméně dohodli, že od příštího roku budou individuální dotace nahrazeny dotačním programem pro významné kulturní akce. Tento program vznikal participativně ve spolupráci s kulturní veřejností a bude vyhlášen v červnu letošního roku,“ doplnil radní pro oblast kultury Marek Fišer. Celkem se nyní schválily jednoleté individuální dotace ve výši 22 850 000 korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 25.01.2022 10:56




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy