Výstava na Malinovského náměstí

Jako nejstarší ústava na světě je označována ta americká z roku 1787. Ani po více než dvou stoletích však demokratické principy ve světě nemají vyhráno. Apelovat na význam občanských svobod a participace na správě věcí veřejných v historii i dnes chce výstava „Republika dvou národů. Příběh první evropské ústavy“.


Vernisáž se uskuteční 17. srpna v 16.30 hodin na Malinovského náměstí, zahájení bude předcházet přijetí významných hostů z Litvy a Polska na Nové radnici.

Spojení Království polského a Velkoknížectví litevského se datuje hluboko do minulosti, k formálnímu sjednocení Litvy s Polskem do jednoho státu došlo v roce 1569. Ústava z 3. května 1791 představovala vyvrcholení snah o posílení konstituční monarchie, zavedení politické rovnosti mezi měšťany a šlechtou a státní ochranu dalších vrstev obyvatelstva.

Velvyslanectví Litevské republiky, Velvyslanectví Polské republiky s Polským institutem v Praze a kancelář lídryně demokratického Běloruska Svjatlany Cichanouské ve Vilniusu k připomínce 230 let od přijetí zmíněné ústavy uspořádaly venkovní výstavu „Republika dvou národů. Příběh první evropské ústavy“. V květnu byla k vidění v Praze, nyní ji od 13. do 30. srpna hostí Brno. Vernisáž se uskuteční 17. srpna v 16.30 hodin na Malinovského náměstí v prostoru před Mahenovým divadlem.

„Proti temnotě a zlu se nejlépe bojuje osvícením a vzděláním. Proto mě těší, že se tato výstava dostala také k nám do Brna. Doufám, že ji navštíví co nejvíce lidí a že se znalosti, které zde získají, promítnou také do jejich života. Že pochopí, jak cenná je naše svoboda, a budou usilovat o to, abychom o ni už nikdy nepřišli,“
uvedl brněnský radní pro kulturu Marek Fišer.

Pořadatelé Brno jako další zastávku v putování venkovní výstavy zvolili proto, že jak Litva, tak Polsko navázaly s městem partnerství. S polskou Poznaní byla partnerská dohoda podepsána už v roce 1966, s litevským Kaunasem v roce 1994. V Brně působí také honorární konzulové obou zemí.

Výstavu zahájí radní pro kulturu Marek Fišer, velvyslanec Litvy v ČR Laimonas Talat-Kelpša, chargé d’affaires a. i. Velvyslanectví Polska v ČR Antoni Jerzy Wręga a zástupkyně běloruské komunity v České republice Kryscina Šyjanok. Zprostředkovaně zazní i pozdrav od Svjatlany Cichanouské.

Vernisáži bude předcházet přijetí velvyslance Litvy v ČR a chargé d’affaires a. i. Velvyslanectví Polska v ČR v 15.30 hodin na Nové radnici. Pozvání přijala rovněž generální konzulka Polska v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, honorární konzul Litvy v Brně Petr Sláčala, honorární konzul Polska v Brně Petr Mrkývka a ředitel Polského institutu Maciej Ruzcaj. Vedení města Brna bude reprezentovat radní pro kulturu Marek Fišer.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy