Policejní zásah v bytě - hrozil výbuch plynového sporáku, dvojice propojila sifon a hadici od vysavače

Policie zasáhla v bytě, kde obyvatelé nelegálně připojili plynový sporák pomocí hadice od vysavače. Sousedé ucítili plyn a přivolali policii. Naměřené hodnoty plynu ve vzduchu byly alarmující, což vedlo k okamžitému zásahu. Uživatel vařil s unikajícím plynem a pouze při dovaření vypnul hlavní uzávěr. Případ připomíná nedávno zadržení muže, který rovněž provizorně připojil sporák hadicí a flexou.


Ve čtvrtek odpoledne musela zasáhnout policejní jednotka, aby předešla potenciálnímu výbuchu v bytě. Dva obyvatelé panelového domu v Žabovřeských si nelegálně připojili svůj plynový sporák pomocí hadice od vysavače. Policisté byli na místo povoláni sousedy, kteří ucítili v chodbě plyn a nikdo z bytu neotvíral dveře.

Na místě zjistili, že v bytě je dvojice, která prý neslyšela bouchání na dveře. Za lednicí policisté objevili ohnisko úniku plynu, kde místo plynoměru bylo nainstalováno provizorní propojení s pomocí sifonu a hadice od vysavače. Naměřené hodnoty plynu ve vzduchu byly alarmující, což vedlo k okamžitému zásahu.

Plynaři inkriminované místo zabezpečili a plyn odpojili. Při zkušebním měření naměřili na chodbě před bytem koncentraci plynu ve vzduchu na hranici tří procent a uvnitř bytu jim měřidla ukázala sedm procent. Když pak zavřeli okna, aby naměřili hodnoty v takových podmínkách, v jakých se v bytě vařilo, vyšplhala se koncentrace na dvacet procent, což jsou alarmující hodnoty.

Ve směsi se vzduchem je zemní plyn výbušný od 4,4 po 15 procent. Podnapilý muž skončil v policejní cele a kromě neoprávněného odběru zemního plynu čelí podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Po vystřízlivění policistům uvedl, že nemá žádný příjem a občas nechává v místě přespávat bezdomovce. Někdo z nich měl údajně odběrné místo načerno zprovoznit. Uživatel pak s pomocí plynu vařil a nedbal na to, že byl unikající plyn cítit. Pouze prý po dovaření vypnul hlavní uzávěr plynu a během vaření otevíral okno na ventilaci. Ve vedlejší místnosti se běžně kouřilo.

Případ připomíná nedávno zadržení muže, který rovněž provizorně připojil plynový sporák hadicí a flexou. Naměřená hodnota plynu ve vzduchu byla tehdy taktéž alarmující, nicméně díky rychlé pomoc požárníků a plynařů byla situace a potenciální nebezpečí zažehnáno.

Doporučuje se všem obyvatelům dávat pozor na vůni plynu při vaření, a pokud je zemní plyn cítit, okamžitě otevřít okna a informovat příslušné orgány. Nelegální připojení plynu může způsobit fatální nehody a ohrožení životů obyvatel a okolních lidí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy