Ornitologové upozorňují, že lanovka v Brně způsobí zničení rozsáhlého hnízdiště zranitelných ptáků

Připravovaná lanová dráha v Brně ohrožuje poslední velké nocoviště havranů polních a kavek obecných na jihu Moravy. Jedná se o 1,7 km dlouhý úsek, kde ornitologové vyjadřují obavy z kácení lesa, provozu lanovky a drátů, které by mohly znamenat konec nocoviště. Lanová dráha má zatím nepravomocné stavební povolení, avšak ornitologové se proti tomuto rozhodnutí staví a připravují petici na zastavení záměru.


Nocoviště havranů polních a kavek obecných se podle české společnosti ornitologické nachází přímo v trase plánované lanové dráhy v Brně. Ta má vést v délce 1,7 kilometru a ohrožuje poslední velké nocoviště těchto ptáků na jihu Moravy. Ornitologové mají vážné obavy z kácení lesa, následného provozu lanovky a překážek v podobě drátů, které by mohly znamenat konec pro toto významné nocoviště.

Význam lesa v blízkosti centra Brna rychle roste, kdežto efektivní doprava pro obyvatele města a ochrana těchto ptáků zde ztrácí na významu. Za hodinu má lanová dráha přepravit až dva tisíce lidí, což by mohlo způsobit značné rušení pro zvířata v území. K univerzitnímu kampusu a fakultní nemocnici již dnes vozí cestující trolejbusy, autobusy a od předloňského prosince díky vybudování nové trati také tramvaje.

Lanová dráha má v současnosti nepravomocné stavební povolení, avšak ornitologové nesouhlasí s tímto rozhodnutím a připravují petici na zastavení záměru. Kromě lanovky a jejího provozu se musí ptáci potýkat i s nebezpečím způsobeným dráty a skleněnými plochami. Z ornitologického hlediska se jedná o jednu z nejvýznamnějších lokalit na území Brna, kde se vyskytuje více než 80 ptačích druhů.

Společnost ornitologická chce seznámit veřejnost s vážnou hrozbou, kterou plánovaná lanová dráha představuje pro tuto jedinečnou a významnou oblast. Jejich hlavním cílem je přesvědčit místní obyvatele a orgány, že ochrana nocoviště havranů a kavek obecných je důležitější než zlepšení dopravní infrastruktury v Brně.

Doporučujeme portál REGIONBRNO.CZ, v jehož rámci naleznete nejen novinky z Brna, ale také z celého Brněnského kraje. Přečtěte si aktuální články a události ve vašem okolí, abyste byli vždy v obraze!



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 11:00



0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy