Open House Brno - Festival, který otvírá Brno

Přes 25 tisíc návštěv, interiéry soukromých vil, výhledy z nejvyšší budovy ČR i prohlídky podzemních objektů – to byl Open House Brno 2023


Festival architektury a urbanismu Open House Brno 2023 přilákal zájemce na doposud největší počet návštěv. Letošní číslo přesáhlo 25 tisíc a dalších 5 tisíc zhlédnutí online prohlídek a poslechů podcastů. Největší zájem byl o příběhy původních i současných majitelů soukromých vil a podíl žen na brněnské architektuře. Lidé si užili i živou hudbu, výstavy či odhalení nového obrazu od Luba Kristka, děti si vyzkoušely (ne)školu architektury. Následující ročník festivalu proběhne 18. a 19. května 2024 a jeho téma organizátoři upřesní letos na podzim.

Chci poděkovat všem návštěvníkům festivalu, jejichž zájem nás motivuje program inovovat a hledat další podoby doprovodného programu. Neustále rostoucí zájem považujeme za důkaz, že práce, kterou do festivalu s celým dobrovolnickým týmem investujeme, má smysl. To je pro nás hlavním oceněním. Je zajímavé sledovat, do jakých detailů se lidé o budovy, jejich příběhy, technická řešení i urbanismus zajímají, a můžu slíbit, že příští rok nabídku otevřených lokací zase obohatíme,“ hodnotí letošní ročník kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Organizátoři oceňují vstřícnost majitelů a provozovatelů nemovitostí
, že jsou ochotní lidem nabídnout pohled do svého soukromí i na technickou infrastrukturu, bez které by budovy, ale ani město jako celek nefungovaly.

Chci poděkovat stovce našich dobrovolníků, kteří se do festivalu zapojili. Co se mi obecně líbí je myšlenka oživování města, což na festivalu oceňují i návštěvníci. Podařilo se propojit architekturu, urbanismus, výtvarné umění, hudbu i gastro a věřím, že všechno dohromady vytvořilo živý festival. Letos také přijeli dobrovolníci z partnerských festivalů z Německa, Irska, Portugalska a Španělska a vnesli do programu i organizace festivalu další pohled,“ poodkrývá svůj nejlepší dojem z brněnského architektonického svátku Pešl Šilerová.

Víme také, že zájem o místa s nutnou rezervací je enormní, myslíme si, že je však lepší si předem rezervovat místa než trávit čas ve frontách. Nejoblíbenější a za pár minut rezervovaná místa otevíráme opakovaně, a navíc v průběhu celého roku nabízíme dobrovolníkům festivalu možnost prohlídek objektů. Mohou se tak na festival připravit a načerpat potřebné informace, které následně předávají návštěvníkům. To také znamená, že jednou z cest, jak navštívit atraktivní prostory, je stát se dobrovolníkem festivalu,“ láká mluvčí festivalu Vratislav Vozník.

Na webu www.openhousebrno.cz a na sociálních sítích sítích fb.com/openhousebrno a instagram.com/openhousebrno budou organizátoři po celý rok přidávat zajímavosti z ročníku 2023 i zajímavosti z dalších evropských Open Houses. Festival spadá i pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018.

Zdroj fotografií: TZ Open House Brno

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.05.2023 06:44



2 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy