Obce hledají alternativní zdroje příjmů z hazardu

Obce na Moravě, těžící z hracích automatů, čelí nižším příjmům kvůli změnám v zákoně a regulacích. Například Chvalovice letos předpokládají příjem pouze 154 milionů, v porovnání s 348 miliony loni. Obce musí hledat další zdroje financování a omezovat zbytečné výdaje. Problémy spojené s nelegálním hazardem a přesunem hráčů do online prostředí také vyžadují efektivnější regulaci.


V posledných letech se některé moravské obce těžily z hazardních her a kasin, které místnímu rozpočtu přinášely značné příjmy. V roce 2021 jsou obce nuceny změnit svůj postoj k hazardu, neboť změny v zákonech a regulacích přinášejí nižší příjmy z tohoto odvětví. Chvalovice, které loni plynulo do rozpočtu 348 milionů korun, tak letos předpokládají příjem 'pouze' 54 milionů.

Ačkoli nemají Chvalovice radikálně snižovat investice do oprav, výstavby, modernizace, již nebudou moci vše financovat z vlastního rozpočtu. Místo toho budou muset žádat o dotace, podobně jako ostatní obce.

Chvalovice mají jen 684 obyvatel, proto i jejich snížený rozpočet stále mnohonásobně převyšuje částku, s níž hospodaří obdobně velké obce. Potřebná opatření zahrnují příspěvky pro místní na opravy domů, školné, léky nebo vytápění.

Celá příhraniční oblast bude podle starosty Roberta Vaněka (nez.) pociťovat nedostatek peněz z hazardu. Podfinancovaný je zejména zdravotnictví, zdravotně handicapovaní, spolky, zájmová sdružení, školy a školky. Nyní se obec bude soustředit na efektivní zhodnocení finančních prostředků a omezování zbytečných výdajů.

Během posledních několika let byly moravské obce nuceny upravit svůj přístup k hazardu a čelit výzvám souvisejícím s regulacemi a legislativními změnami týkajícími se hazardních her a kasin. Krize ve školství je dalším problémem, který se obce potřebují prioritně zaměřit na, jelikož dostupná místa v mateřských školách a základních školách nesplňují rostoucí potřeby obyvatel.

Mikulov na Břeclavsku čelí stejným výzvám. Loni činil jejich příjem 68 milionů, nyní se předpokládá pouze 34 milionů. Ztráta se projeví hlavně v investicích ve školství.

Nelegální hazard na jižní Moravě je také závažným problémem. Institut pro regulace hazardních her uvádí, že celní správa za poslední čtyři roky odhalila 92 nelegálních heren v Brně a celkem 213 na jižní Moravě. To ukazuje na nutnost efektivnější regulace namísto celoplošné prohibice.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy