Mladík s pistolí na univerzitě: Duševní způsobilost při držení zbraně zpochybněna

Mladík s legálně drženou pistolí se objevil na dni otevřených dveří Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Kvůli podezřelému chování byl eskortován ven strážníky. Lékařské vyšetření má ověřit jeho duševní způsobilost. Návrh na povinné psychotesty pro žadatele o zbrojní průkaz však naráží na kapacitní limity klinických psychologů.


V sobotním dni otevřených dveří na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity se objevil mladík, který si přinesl sebou pistol. Jeho zvláštní chování bylo natolik podezřelé, že pracovníci školy raději zavolali strážníky. Tito mladíka, který se nepostavil proti žádnému odporu, vyvedli ven. Státní policisté následně zjistili, že u sebe má legálně drženou střelnou zbraň a doma dalších šest.

Člověk musí přemýšlet o duševní způsobilosti tohoto mladého muže a jeho spojení se držením zbraní. Direktor policejního Městského ředitelství Brno, Martin Kotlan, prohlásil, že mladík projevil zvláštnosti v chování, které mohly naznačovat, že má psychické problémy. Mladík proto podstoupí lékařské vyšetření od specializovaných odborníků, aby bylo zajištěno, že nepředstavuje žádné riziko. Kotlan zdůraznil, že mladík není podezřelý z přípravy násilných činů, ale jde pouze o preventivní opatření policie k zajištění bezpečnosti ve veřejném prostoru.

Policisté zadrželi všechny střelné zbraně muže. Pokud lékařské vyšetření ukáže, že je psychicky v pořádku, dostane zbraně zpět. V opačném případě pravděpodobně nastane řízení o odnětí zbrojního průkazu.

Brněnská klinická psycholožka Beata Nour Mohammadi podotkla, že ani bezpočet testů nezaručuje naprostou jistotu, že daný člověk nepředstavuje žádné riziko. V době dne otevřených dveří Univerzity Karlovy v Praze v prosinci se diskutovalo o tom, jak snížit riziko tragédií, jako byl útok střelce na Filozofické fakultě. Jedním z návrhů ministra vnitra Víta Rakušana bylo zavedení povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz.

Bezpečnostní expert Masarykovy univerzity, Josef Kraus, však poukazuje na to, že v Česku je pouze 317 tisíc držitelů zbraní a zbrojních průkazů, zatímco klinických psychologů je kolem 800. Je tedy podle něj nereálné, aby dokázali všechny držitele zbraní testovat. Rakušan soll gleichzeitig erinnern, dass in den letzten 30 Jahren nur zweimal in der Tschechischen Republik eine legale Schusswaffe verwendet wurde, um Massenerschießungen durchzuführen. Einmal im Dezember während der Veranstaltung an der Charles University in Prag und im Februar 2015 in Uhersky Brod.

Kraus zdůraznil, že stoprocentní prevence takových útoků neexistuje a je utopií. Podle něj není vhodným systémovým přístupem zaváděť dramatická opatření, když nejsme schopni zajistit naplňování podmínek, které někteří v současné době požadují. Otázkou zůstává, jaký postup by byl nejlepší pro zajištění bezpečnosti ve veřejném prostoru.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.02.2024 13:32



0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy